V obchodech se aktuálně prodává velmi levné máslo. Je však rozmražené a někdy i nažluklé
Narazili jste nedávno v obchodech na máslo za 30 Kč? Z finančního hlediska se jeho nákup vyplatí, jde však o nekvalitní kousky, které mohou pokazit vánoční pečení.
Regály s máslem v českých obchodech vypadají v posledních týdnech jinak než obvykle. Zatímco ještě před několika měsíci čtvrtkilové balení másla stálo běžně přes 60 korun, dnes ho zákazníci ve výprodeji najdou často i pod 30 Kč. Tak nízké ceny jsou netradiční i pro předvánoční sezónu, kdy je poptávka po másle vysoká kvůli pečení cukroví a vánoček. Průvodcem současného trendu jsou především přebytečné zásoby mléčného tuku a cenové strategie obchodníků. Za nízkou cenou může stát také původ samotného másla a jeho kvalita – podle odborníků by se totiž mohlo jednat o máslo z hmotných rezerv.
Podezřele nízká cena másla
Podle statistik Českého statistického úřadu se cena 250gramové kostky másla momentálně pohybuje v průměru okolo 50 Kč (se započtením slev). Když se ale dnes vydáte do obchodu, setkáte se s dost odlišnými nabídkami. Například Billa své máslo prodává za 69,90 Kč a Albert zase za 64,90 Kč. Jak je tedy možné, že se v některých řetězcích prodává za méně než 30 Kč? Zdá se, že se na předvánoční trh vrhly evropské zásoby z mrazíren.
Máslo, které za tak nízkou cenu v obchodech pořídíte, bylo pravděpodobně hluboce zmrazené a momentálně se mu blíží expirace. No a vzhledem k tomu, že dochází k významnému přetlaku nabídky, obchodníkům nezbývá nic jiného než ho nabízet za co nejnižší cenu. Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory, prozradil, že se většinou jedná o másla z Belgie, Polska či Německa.
Jsou sice nekvalitní, spotřebitelé se ale bát nemusí
Másla z hmotných zásob, respektive ta zamrazená, nejsou nijak závadná nebo nebezpečná. Je však potřeba počítat s tím, že při špatném skladování mohou žluknout, čímž se poté výrazně změní jejich barva i chuť. „Rozmražené máslo může mít o něco horší vzhled, barvu a chuť, ale ne zdravotní vlastnosti,“ upozornil agrární analytik Petr Havel. Na zdraví takové máslo tedy vliv nemá, může ale výrazně změnit výsledek vašeho pečení.
Pokud například používáte máslo při pečení cukroví, je třeba používat ta dražší a kvalitnější. Jistě, výroba cukroví je sama o sobě dost nákladná, ale na másle se při pečení rozhodně šetřit nevyplatí. Máslo, které pochází z hmotných rezerv, se totiž může špatně rozpouštět, může mít horší chuť a navíc může hrudkovat. Výsledek vánočního pečení tak nemusí dopadnout tak, jak byste si představovali.





