Velký pozor na kuřecí maso z Alberta. Jediné sousto je pro člověka velmi nebezpečné. Kdo ho má doma, musí ho vyhodit do koše

Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce mají na kontě záchyt dalšího nebezpečného masa.

i Zdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

To, že je drůbeží maso zdravé, už dávno neplatí. Kontroly totiž v obchodech stále častěji nacházejí nebezpečné kusy. Kuřecí maso totiž patří v poslední době mezi nejvíce závadné druhy. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ročně uskuteční desítky záchytů nevyhovujícího zboží. Psali jsme třeba o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které prodávali v provozovnách JIP východočeská a obsahovalo bakterie salmonely.

Nejrizikovější je drůbeží maso

Nedávno přišla inspekce s informací, že se na pultech českých obchodů objevilo další kuřecí maso, které obsahovalo nebezpečné bakterie salmonely. ​Varování před nebezpečnými kuřecími řízky vydala inspekce na svém webu Potraviny na pranýři. Vzorek odebrala v prodejně Albert v Hodoníně, a to 21. května. Konkrétně se jedná o kuřecí prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy s datem spotřeby 27. května.

Varování: Koupili jste si v Tescu kuřecí maso? Zjistilo se, že je vysoce nebezpečné. Nikdo ho nesmí jíst

iZdroj fotografie: Maxencia Namata / Creative Commons / CC-BY-SA
Maso jakéhokoliv druhu je pro většinu lidí neodmyslitelnou součástí jejich jídelníčku

Maso se prodávalo v průhledné plastové vaničce. Referenční číslo je 24-000360-SZPI-CZ. I když je kuřecí maso v tuto chvíli po datu spotřeby, lidé ho stále mohou mít třeba doma v mrazáku, případně mohou mít doma jídla z něj vyrobená. „No, tak to je paráda. Když koupím maso a dávám ho do mrazáku, vytáhnu ho samozřejmě z té plastové vaničky a dám ho do sáčku. Pak už jen těžko zjistím, o kterou šarži jde. A to v Albertu nakupuji,“ řekla Událostem247 paní Jana z Kovalovic.

V čem je nemoc tolik nebezpečná

Salmonelóza je opravdu nebezpečná nemoc. Salmonely jsou totiž původci gastroenteritidy a tyfoidní horečky a celosvětově patří mezi nejvýznamnější patogeny způsobující onemocnění z potravin. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji ovšem 24 až 48 hodin. Nebezpečná je především pro malé děti a seniory.

Máte doma tohle kuřecí maso? Prodávalo se po kilech, teď vyplavala pravda na povrch. Nejezte ho, jinak to skončí špatně

iZdroj fotografie: SZPI
Fotografie uvedené závadné šarže kuřecího

Jak upozorňuje Státní veterinární správa, charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. Příčinou salmonelóz u člověka bývá především syrové maso. Dále mohou být kontaminovány cukrářské a lahůdkářské výrobky, u kterých je vysoký podíl ruční práce. 

Koupili jste si někdy závadnou potravinu? Pokud ano, popište nám v komentářích co s ní bylo špatně

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články