Omikron se šíří Českem. Počty nových případů se neustále zvyšují. Mutace už má 50procentní podíl u nakažených. Postačí nám očkování a respirátor?

Přesně jak experti předpokládali, po vánočních svátcích a oslavách konce roku začalo přibývat nakažených koronavirem. Další prognóza navíc není moc příznivá.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů covidu-19, to je zhruba o 900 více než před týdnem. A je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě. Dál roste také incidence. Aktuálně připadá v posledních sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel 388 nakažených. Klesá naopak počet lidí hospitalizovaných v nemocnicích. Na začátku týdne jich bylo více než 3000, ve čtvrtek to bylo 2632, z toho 473 v těžkém stavu.

Omikron převládá ve více než polovině záchytů

Velký podíl na nárůstu nákaz má nová vysoce nakažlivá varianta omikron. Podle Diana Biotechnologies, výrobce testů, už tvoří nákaza omikronem polovinu případů v Česku. Do konce ledna se čísla mohou zvednout až na 200 tisíc nově nakažených denně. Kvůli nedostatečným kapacitám jich ale testy odhalí jen okolo 50 tisíc. Firma spolupracuje s laboratořemi, které vyhodnocují zhruba pětinu všech denně prováděných testů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem

To, že omikron do deseti dnů převládne, předpověděl už v pondělí také Státní zdravotní ústav. Počty nově nakažených odpovídají i predikcím Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude epidemie vrcholit na přelomu ledna a února, píše iDnes. Ve sledovaných laboratořích byl omikron objeven v padesáti procentech zkoumaných vzorků. Jedná se tedy až o 5000 případů omikronu za den v celém Česku.

Zlepší se situace v říjnu?

Podle Václava Navrátila, který je vědeckým ředitelem DIANA Biotechnologies, se počet nakažlivé nemoci zdvojnásobí zhruba za dva a půl dne. „ Podle aktuálních dat předpokládáme, že pokud se nic nezmění, tak tato vlna může dosáhnout maxima již kolem 25. ledna, kdy by denní počty nových případů mohly dosahovat až 200 tisíc denně,“ uvedl pro Aktuálně. Při současné denní kapacitě testů ale zřejmě nebudou všichni nově nakažení pozitivně otestovaní. Proto přibude okolo 50 tisíc pozitivních za den.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prázdná čekárna

Počet nově nakažených variantou omikron se podle aktuálních dat každý den zvyšuje o 30 procent. Pokud by se nárůst podařilo snížit každý den o pět až 10 procent, vlna epidemie se zpozdí o pět až deset dní. Experti se shodují na tom, že omikron je sice nakažlivější, ale nákaza má zřejmě mírnější klinický průběh. Už začátkem března by se mohl počet případů pohybovat okolo stovek denně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články