Unikl koronavirus z laboratoře? Američtí vědci to v soukromí nepopírali

Američtí vědci zřejmě své reálné názory před veřejnosti tají. Potvrzují to dokumenty zveřejněné Republikánskou stranou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Teorie, která upozorňovala, že mohlo dojít k úniku viru z laboratoře, byla zpochybňována, zesměšňována a označována za konspirační. Teď se ale ukazuje, že někteří experti měli v soukromí jiný názor než na veřejnosti. „Že se vloží přesně čtyři aminokyseliny dvanácti nukleotidů, které musí být všechny přidány přesně ve stejnou dobou? Nemůžu přijít na to, jak může k něčemu takovému v přírodě dojítměl, podle zápisu ze schůze s ostatními vědci, říct Robert Garry z univerzity Tulane v New Orleans.

Nesrovnalostí přibývá

Porada proběhla v únoru 2020 a zápis teď zveřejnila Republikánská strana. V dokumentu dále stojí, že vědec na ostatní kolegy apeloval, aby se nezmiňovali na veřejnosti o možném úniku z laboratoře. „Protože to jen přilije olej do ohně ohledně spikleneckých teorií,“ cituje část zápisu server CNN Prima NEWS. Sám Robert Garry ale popírá, že by někdy teorii o umělém původu viru věřil. Podle něj se v té době hledaly různé možnosti. Odmítá ale obvinění, že by si vědce zaplatil Národní institut zdraví (NIH).

iZdroj fotografie: Freepik
Vědecký výzkum

I další dokumenty naznačují, že může být teorie o úniku viru z wuchanské laboratoře v Číně pravdivá. Vláda USA zveřejnila elektronickou komunikaci mezi NIH a EcoHealth Alliance. Podle emailů těchto organizací krátce před vypuknutím pandemie institut virologie ve Wu-chanu zkoumal vzorky netopýřího viru BANAL-52 zaslané z Laosu. Virus téměř z 97 procent odpovídá genomu SARS-CoV-2, tedy viru způsobujícímu onemocnění covid-19. EcoHealth Alliance popírá, že by elektronická komunikace mohla něco dokázat.

Pochybila také WHO?

Důvěru nevzbuzuje ani fakt, že prostřednictvím EcoHealth Alliance je na laboratoř v čínském Wu-chanu napojen také Národní institut pro alergie a infekční nemoci (NIAID). Jak připomíná FoxNews, Anthony Fauci, lékařský poradce Bílého domu a epidemiolog, na to byl upozorněn už 27. ledna 2020, protože na NIAID dohlíží. Posláním nevládní a neziskové organizace je chránit lidi před vznikajícími infekčními chorobami. Čína dlouhodobě možnost svého podílu na vzniku světové pandemie covidu-19 odmítá.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tedros Adhanom Ghebre

Na začátku loňského roku naopak přišla komunistická země se seznamem devíti států, které dle jejich závěrů mohou za koronavirovou pandemií. Čína podezírá USA, Řecko, Austrálii, Indii, Itálii, Rusko, Srbsko, Bangladéš a také Českou republiku. Terčem kritiky ale nejsou aktuálně jen vědci nebo Čína. Experti poukazují také na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), která podle nich ve Wu-chanu provedla nekvalitní výzkum možného původu viru. Podle odborníků to souvisí se skutečností, že Čína je štědrým sponzorem WHO.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články