Asociace restauratérů Apron: Během pandemie v gastronomii padlo 25 procent podniků. Zbylé se obávají, jestli se zákazníci vrátí

Jedním z oborů, který kvůli koronavirové pandemii trpěl nejvíc, je gastronomie. Ta dostala řadu tvrdých ran, s nimiž bude bojovat ještě dlouho.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do restaurací už sice mohou i neočkovaní, je však otázkou, kolik se jich do gastronomických podniků vůbec vrátí. „Jsme rádi, že naše gastronomické podnikání má o nařízení méně, ale situace je i nadále složitá,” řekla pro Události247 Kateřina Holnová, která je výkonnou ředitelkou Asociace restauratérů Apron.  

Překvapilo Vás, že vláda do restaurací pustila i neočkované osoby? 

V této době jsme takový krok ani neočekávali. Ale samozřejmě, že za něj jsme rádi.  

Věříte nové vládě, že kroky, které podniká vůči gastronomii, budou příznivější, než za vlády bývalého premiéra Babiše? 

To je těžká otázka. Pro nás je klíčové, aby s námi nová vláda komunikovala, a pokud podniká jakékoliv kroky, které se týkají našeho oboru, aby s námi jejich návrhy konzultovala.  

Myslíte si, že se i neočkovaní lidé do restaurací vrátí, nebo se bojíte, že si už navykli vysedávat doma? 

Domníváme se, že část hostů, kteří si odvykli do restaurací chodit, se již bohužel nevrátí. Jedná se o náklad z rodinného rozpočtu, který si příliš dlouho nedopřávali. Možná už jej nikdy neobnoví.  

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zavřená restaurace

Jak moc velké škody gastronomie utrpěla během toho, co do restaurací neočkovaní nemohli? 

Z průzkumu mezi našimi členy se jednalo o pokles mezi deseti až dvaceti procenty. 

Víte, kolik podniků během celé pandemie muselo zavřít? 

Za celou dobu pandemie uzavřelo své podnikání 25 procent podniků. Máme totiž k dispozici čísla od provozovatelů pokladních systémů v gastronomii.

Gastronomii během covidové krize opustila řada zaměstnanců, kteří už zůstali u jiného oboru. Myslíte si, že se vrátí zpátky?

Před covidem v oboru pracovalo 250 tisíc zaměstnanců. My ale máme informace, že z gastronomie odešlo 25 procent kvalifikovaného personálu, který se už do oboru nevrátil. Je to velký problém. 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Vaše asociace na jaře oslaví dva roky. Co všechno se za tu dobu povedlo? 

Za ty dva roky jsme přispěli k nové oborové sekci v Hospodářské komoře, takzvané Gastronomické sekci, což považujeme za velmi důležité, jelikož tento obor má svá specifika, která nejsou shodná obecně s cestovním ruchem. Taky jsme se podíleli na připomínkování covidových záchranných programů, definovali jsme požadavek na daňové osvobození spropitného a osvobození od povinných odvodů. Taky se vyjadřujeme ke všem relevantním tématům, které se týkají našeho oboru v oblasti daní, EET a podnikatelské zátěže. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články