Zrušení covidových certifikátů přilákalo více lidí do hospod. Chystané zdražení je ale může opět odradit

Restauratérům stouply po zrušení povinnosti prokazovat bezinfekčnost výrazně tržby. Vysoká inflace na ně ale tvrdě dopadá.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Minulý víkend byl pro restaurace doslova žní. Zaznamenaly nejvyšší tržby i návštěvnost od začátku roku. Jak informuje server Echo24, velkou měrou k tomu přispělo zrušení povinnosti prokazovat se covidovými certifikáty. Ta platila od konce listopadu. I přes nárůst zákazníků se ale restaurace stále nedostaly na čísla návštěvnosti před pandemií. Teď navíc bojují s dalším strašákem. Na gastronomické podniky výrazně dopadá prudké zdražování.

Kde jsou nejlevnější obědy?

Účty restauracím rostou především kvůli cenám potravin a také energií. Z vyšší návštěvnosti v minulém týdnu se tak restaurace předčasně neradují, protože předpokládají znovu propad. „Je jasné, že se zvyšující se inflací a růstem cen nastává situace, kdy lidé začnou více šetřit. Lze očekávat, že i do restaurací tím pádem bude chodit méně lidí,“ myslí si šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Zároveň ale podotkl, že zdražení jídel v restauracích nebude příliš výrazné.

iRestaurace

Místopředseda Asociace malých a středních podniků Luboš Kastner zároveň upozornil na to, že restaurace se rozhodly pro zdražení, aby nemusely snižovat kvalitu nebo velikost porce. Nejvíce za oběd zaplatí aktuálně lidé v Praze, kde se je jeho průměrná cena 176 korun. Meziročně se tak cena oběda v hlavním městě zvýšila zhruba o 15 korun. Naopak nejlevnější polední jídlo lze pořídit v Karlovarském kraji. Tam se za oběd platí průměrně 142 korun, v lednu loňského roku to bylo o čtyři koruny méně.

Lidé změnili v pandemii své návyky

Přesto jsou v Česku ceny jídle oproti jiným zemím na Západě nízké. „Srovnáme-li to se sousedním Rakouskem, ani za dvojnásobnou cenu jako u nás s se tam v poledne nenajíte,“ vysvětlil Stárek. Šéf Asociace restaurací a hotelů zároveň počítá s tím, že gastronomickým podnikům kvůli zdražení zákazníci budou opět ubývat. „Není ale jiná cesta, vezmeme-li v potaz, že restauratérům stouply až o dvě stě procent jen energie,“ vysvětlil.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Restaurace

Navíc se chování lidí během pandemie proměnilo celkově. „Lidé si zvykli na to, že je pro ně dostatečnou náhradou za chození do restaurací domácí setkávání v soukromí. Podle různých průzkumů to takto praktikuje až čtvrtina,“ prohlásil Stárek. Jak v tomto týdnu informovala ČTK, meziroční inflace v lednu stoupla na 9,9 procenta. V prosinci přitom činila 6,6 procent. Spotřebitelské ceny tak rostly nejrychleji od července 1998. Analytici navíc předpokládají, že v dalších měsících inflace překoná i deset procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články