Poslední žijící obyvatelka Ležáků vyzývá Putina k zastavení války na Ukrajině

Jarmila Doležalová poslala otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém ho prosí, aby ukončil násilí na Ukrajině.

i Zdroj fotografie: Pavel Hrdlička / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Poslední žijící obyvatelce Ležáků Jarmile Doležalové byly dva roky, když německé gestapo 24. června 1942 obec vypálilo. Jak informuje server Novinky, žena nechce, aby si kdokoliv musel projít tím, co ona, a proto se rozhodla napsat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovu. „Prosím Vás, aby bylo neprodleně zastaveno násilí na Ukrajině. Pro každého civilistu, pro každé malé dítě,“ stojí v otevřeném dopisu.

Deset členů rodiny zemřelo

Dále Doležová ve psaní pro Putina popisuje svůj osud. „S mojí roční sestrou Marií jsem byla vybrána na poněmčení. Jen my dvě jsme tak přežily ze všech ležáckých dětí a obyvatel druhou světovou válku,“ uvádí. Příbuzní Doležalové měli ukrývat v ležáckém mlýně parašustisty z výsadku Silver A, a také jejich vysílačku Libuši.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vladimir Putin

Za to bylo deset členů její rodiny zabito. „Tatínek, maminka, teta, strejdové, babičky, dědeček, malé sestřenice,“ napsala v otevřeném dopisu. Z těchto důvodů se rozhodla ruskému prezidentovi napsat, protože jak sama uvádí je srdcem se všemi, kteří mají podobný osud nebo by ho mohli mít právě kvůli ozbrojeným, válečným konfliktům.

Vyhlazení Ležáků přežily jen dvě děti

Jak připomíná ČTK, nacisté obec Ležáky vyhladili 24. června 1942 z důvodu zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii z této obce udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. K události v Ležácích došlo dva týdny po vyhlazení Lidic. Nacisté dostali první informace o odbojové síti na Pardubicku od parašutisty Karla Čurdy. Celkem nacisté 24. června v Pardubicích zabili 38 lidí z obce Ležáky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Památník vyhlazení Ležáků

Dalších více než 40 lidí, kteří s parašutisty spolupracovali, bylo zastřeleno 25. června a 2. července. Z Ležáků bylo odvedeno 13 dětí, 11 jich bylo zavražděno 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, které byly poslány na převýchovu do Německa. V té době jim bylo jeden a dva a půl roku. Celá osada v obci byla vyrabována, vypálena a následně srovnána se zemí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články