Parlamentní volby by podle únorového průzkumu vyhrálo s převahou hnutí ANO. Získalo by skoro 29 procent hlasů

Nejnovější volební průzkum agentury SANEP ukazuje, že hnutí ANO si udržuje nadále vysokou podporu voličů. Preference ale výrazněji stoupají i druhé ODS.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hnutí ANO v únorovém průzkumu veřejného mínění získalo 28,7 procenta hlasů. Jak informuje server TN, oproti lednu si ale mírně pohoršilo, protože získalo o 0,4 procentního bodu méně. V parlamentních volbách by přesto hnutí bývalého premiéra Andreje Babiše vyhrálo. Pokud by tedy strany nešly do voleb opět v koalici.

ODS získává díky názorům

Na druhém místě se v průzkumu agentury SANEP ocitla ODS, která by získala 17,3 procenta, což je o 2,6 procentního bodu více než v předchozím průzkumu. Podle agentury to způsobila stávající nálada ve společnosti, ve které se odráží události na Ukrajině. „A v případě ODS to souvisí s rázným vystupováním a srozumitelnými a jasnými názory jejího předsedy a současného premiéra Petra Fialy,“ uvedla SANEP.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Petr Fiala

Třetí místo v průzkumu obsadilo hnutí SPD Tomia Okamury, které získalo 11,2 procenta hlasů. V tomto případě se jedná o minimální pokles od minulého měsíce, a to o 0,1 procentního bodu. Čtvrté by v hypotetických únorových volbách skončilo hnutí STAN s 9,5 procenty. Starostové by si tak od výsledků z konce ledna polepšili o 0,3 procentního bodu.

Piráti stále klesají

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by překonala ještě TOP 09 s 6,4 procenty a Piráti, kteří by získali 5,2 procenta hlasů. Strana pod vedením Ivana Bartoše se nadále lehce propadá. Od posledního průzkumu Piráti ztratili 0,2 procentního bodu. Vůbec by se pak do dolní komory nedostala vládní KDU-ČSL.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
Ivan Bartoš

Lidovci by získali 4,6 procenta hlasů. Mimo Sněmovnu by zůstala i ČSSD se 3,7 procenta a KSČM s 2,4 procenta. Nízkou podporu mají také Svobodní, kteří by získali 2,1 procenta a Strana Zelených s 1,2 procenta. Agentura SANEP uvádí, že průzkum proběhl od 24. do 28. února mezi 1673 respondenty. Statistická chyba průzkumu se pohybuje v rozmezí 1,5 procenta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články