VIDEO: Rusové zaútočili na ukrajinskou jadernou elektrárnu

Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo v noci na pátek ukrajinské ministerstvo energetiky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Už devátý den čelí Ukrajina invazi ruských sil. Při ostřelování byl v noci na pátek zasažen jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny. Ta je největší v Evropě. V důsledku silného ostřelování vypukl požár, píše TN. Původní informace agentury AP s odvoláním na nejmenovaného vládního úředníka dokonce hovořily o zvýšené úrovni radiace.

Mohl to být konec Evropy

Ukrajinský prezident Zelenskyj čin odsoudil a obvinil Rusko z jaderného terorismu. Zároveň varoval před možným výbuchem. ,,Pokud dojde k výbuchu, bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy. Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce (…) Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina.

Státní pohotovostní služba nakonec vydala prohlášení, že požár vypukl ve výcvikové budově. Agentura AFP nad ránem přinesla informaci, že požár se již podařilo uhasit. Podle ředitele elektrárny je bezpečnost zajištěna a radiace je v normě. Podle Jany Drábové, šéfky úřadu pro jadernou bezpečnost, Rusové zešíleli a nezbývá než událost sledovat.

Ruské jednotky ovládly areál

,,Nemám tušení, jak daleko Putin zajde. Nikdo nevěřil, že by mohli začít střílet v jaderné elektrárně. Musíme zastavit válku hned! A nečekat na nástup jaderné katastrofy,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Andrij Tuz pro CNN. Ruské jednotky areál ovládly, zaměstnanci elektrárny údajně zůstávají na místě a kontrolují stav bloků.

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW), což je zhruba trojnásobek ve srovnání s českým Temelínem. Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě. Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články