Od března platí nová vyhláška, která po osmi letech zvyšuje maximální úhrady za poskytování sociálních služeb. Domovy pro seniory to vítají.
Zařízení, která o staré lidi pečují, si tak budou moci za jídlo a ubytování od klientů účtovat až o pětinu víc než tomu bylo dosud. Do značné míry se zařízením uleví. Například v Domově pro seniory Chodov se až dosud museli vejít do 170 korun za den. To bylo podle ředitelky Ilony Veselé v poslední době stále složitější, uvedla to pro ČT24.
Mají se klienti obávat?
Veselá řekla, že domov musel ve stravování přistoupit k úsporným opatřením. Týkalo se to salátů, kompotů a klienti nemohli často dostávat ani ryby nebo jogurty. Od dubna proto chtějí úhradu zvýšit. V případě celodenní stravy by to mohlo být o dvacet korun, přičemž možná maxima jsou po změně vyhlášky ještě vyšší. Zvyšují se totiž také úhrady za ubytování, zvyšují se ceny energií. K podobnému kroku se chystají přistoupit i další zařízení. Zároveň ale bude dál platit, že klientům musí zůstat z jejich příjmů alespoň patnáct procent.
Poskytovatelé se také musí s klienty předem domluvit. Český rozhlas upozorňuje, že to, že by někdo přišel o místo v domově pro seniory kvůli tomu, že nebude mít na zaplacení vyšších poplatků. To ale nehrozí. Kvůli nízkým příjmům totiž nesmí být nikdo vyloučen ze sociální pobytové služby. Domovy musejí reagovat i na zvyšující se ceny potravit a dalších provozních věcí.
Domovy pro seniory vyhlášku vítají
Nová vyhláška vedení domovů pro seniory potěšila. „Trošku jsme na tu vyhlášku čekali jako na smilování, protože náklady narůstají. Máme samozřejmě přes našeho zřizovatele, Moravskoslezský kraj, vysoutěžené ceny na energie, takže tam se to do té ceny nijak nepromítá. Ale samozřejmě narůstají ceny potravin a veškerých vstupů, a tím pádem za 170 korun na den na stravu, to už bylo hodně na krev. Od dubna bychom už chtěli jet v těch nových cenách“ uvedl pro Události247 Marián Žárský, který je ředitelem domova Hortenzie.
Klienti domova Hortenzie by se díky nové vyhlášce mohli dočkat ještě pestřejší stravy než tomu bylo doposud. „Začali jsme spolupracovat s dietářkou, která nám upravuje jídelníčky, takže se snažíme i teď tu stravu nabízet co nejpestřejší, ale samozřejmě jsme limitování cenami. Ve chvíli, kdy dojde k tomu navýšení, tak jedna věc je ta, že to pokrývá už to navýšení stávajících potravin, takže že bychom se mohli nějak moc rozšoupnout, to až tak nevidím,“ doplnil Žárský.