Ruské neúspěchy na Ukrajině rozzuřily Putina. Kvůli nepravdivým údajům měl propustit už osm svých generálů

Problémy ruské armády ve válce na Ukrajině nenechávají v klidu ruského prezidenta Vladimira Putina, který požaduje po svých podřízených vysvětlení.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ruská invaze na Ukrajinu nejde podle plánů. Postup ruské armády je pomalý a zaznamenává také velké ztráty, které rostou každým dnem. Jak informuje server TN, komplikace Ruska ve válce na Ukrajině velmi trápí také šéfa Kremlu Vladimira Putina. Podle ředitele Národní rady pro bezpečnost a obranu Ukrajiny (RNBO) Oleksije Danilova to ruský prezident už řeší také personálními změnami.

Putin obviňuje zpravodajské agentury

Z funkce měl Putin podle Danilova odvolat už osm generálů. Důvodem je nesplnění úkolu. „Byli jmenováni noví. Jasně vidíme, co se děje v Ruské federaci. Můžeme říct, že jsou zoufalí,“ prohlásil ředitel RNBO. Armáda ale není jedinou, na kterou padá hněv ruského prezidenta. Šéf Kremlu vyčítá neúspěch na Ukrajině také Federální službě bezpečnosti (FSB), kterou v minulosti sám vedl. Vedení úřadu mu mělo předat špatné informace o situaci na Ukrajině.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kreml

Putin měl za to, že země je slabá a plná neonacistických skupin a podaří se mu tak Ukrajinu dobýt velmi rychle. Tuto spekulaci potvrdil také bezpečnostní expert Philip Ingram, podle kterého ruský prezident viní z neúspěchu z velké části právě zpravodajské agentury. A to kvůli špatným informacím. Ve hře je také možnost, že agentury měly správné informace, ale upravily je kvůli potěšení šéfa Kremlu.

Údaje o ruských ztrátách se liší

Faktem ale zůstává, že ruské ztráty jsou v invazi na Ukrajinu velké. Podle ukrajinské strany bylo zabito už 12 tisíc ruských vojáků. Západ nicméně uvádí menší čísla. Podle evropských tajných služeb padlo na Ukrajině nanejvýš 9 tisíc ruských vojáků, Američané mluví o zhruba 3 tisících mrtvých. Ruská strana pak přiznává necelých 500 obětí na své straně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tanky

Jak informuje ČTK, Ukrajina navíc v pátek oznámila, že v bojích zabila dalšího vysoce postaveného příslušníka ruských ozbrojených sil. Jednat se mělo o generálmajora Andreje Kolesnikova. Ten by se tak stal podle Kyjeva už třetím generálem ruské armády, který zemřel na Ukrajině od zahájení ruské invaze. Ta začala ve čtvtek 24. února.

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články