„Přední linie je poseta mrtvolami ruských vojáků,“ prohlásil Zelenskyj. Ukrajina nadále odolává invazi

Ostřelování ukrajinských měst pokračuje. Terčem útoků se stal Lvov, Mikolajiv a nadále je bombardováno také přístavní město Mariupol.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V pátek bylo pod palbou hlavně město Mykolajiv, kde kvůli ostřelování z bezprostřední blízkosti nebylo možné ani spustit sirény. Jak informuje server CNN Prima NEWS, bomby zasáhly kasárna a vyžádaly si desítky obětí. Naopak sirény byly v pátek slyšet v okolí Rovna, Volyně a Lvova. V sobotu ruská strana přiznala, že na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Zasáhnout měly sklad zbraní na jihozápadě země. Velmi špatná situace je nadále ve městě Mariupol. V týdnu tam ruská armáda rozbombardovala divadlo.

Berou doklady i telefony

V krytu pod budovou se měly ukrývat stovky lidí. Tamní úřady oznámily, že se jich podařilo 130 zachránit. Žádné úmrtí v souvislosti s útokem ale dosud nebylo ohlášeno. Odklízení trosek totiž komplikuje pokračující ruské ostřelování. Terčem útoku se v sobotu stala ve městě také škola, kde se měly nacházet ženy a děti. Od začátku invaze na Ukrajinu bylo zabito už 64 dětí, celkem jde o 847 obětí z řad civilistů. Ruská armáda navíc má podle mariupolské rady násilně některé obyvatele stěhovat do Ruska.

iZdroj fotografie: Ministry of Internal Affairs of Ukraine / Creative Commons / CC BY-SA
Mariupol

Tisíce civilistů údajně odvážejí do táborů, kde jim jsou kontrolovány telefony a doklady a násilně jsou pak přesouvány do vzdálených měst v Rusku. Ruští vojáci mají nadále také ztěžovat lidem v Mariupolu přístup do humanitárních koridorů. Naopak dobře fungují koridory v oblasti Kyjeva a Luhansku. Celkem se už podařilo prostřednictvím humanitárních koridorů evakuovat 190 tisíc civilistů. Za sobotu šlo o 6623 lidí, což je mnohem méně než v pátek, kdy se podařilo evakuovat přes 9 tisíc civilistů.

Evakuaci komplikuje počasí

Evakuace obyvatel může být zkomplikována v Kyjevské oblasti ve vesnici Demydiv, kde hrozí kvůli bojům záplavy. Znemožnění pomoc by podle ukrajinské státní televize Dom mohlo způsobit zničení přehrady. Ukrajinský generální štáb ale hlásí úspěchy. Během 16 dní se podařilo armádě zabít už pátého ruského generála. Tentokrát šlo o velitele 8. gardy kombinované armády Andreje Mordvičeva. Celkem mělo být na Ukrajině při začátku invaze kolem 20 generálu. K občanům své země znovu promluvil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ve svém projevu přiznal, že je ruská armáda silná. Zároveň se ale podle něj daří nepřítele odstrašit ve všech hlavních oblastech. „V místech obzvláště urputných bojů je přední linie naší obrany jednoduše poseta mrtvolami ruských vojáků,“ řekla ukrajinská hlava státu. Zelenskyj také oznámil, že pozastavuje činnost některých politických stran. Polsko mezitím vyzvalo k dalšímu trestu pro Rusko. Evropské unii Varšava navrhla zavedení úplného zákazu obchodování s Moskvou. Jak připomíná ČTK, tento týden přitom vešel do praxe už čtvrtý balík sankcí proti Rusku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články