Rusko prý mělo použít na Ukrajině bílý fosfor

Používání municí s bílým fosforem ruskou armádou potvrdil zástupce velitele kyjevské policie. Objevila se ale i teorie, že jde o termitové zápalné bomby.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Videozáznam ukazující jiskřivý ohnivý déšť pršící na město odvysílala nedávno britská televize ITV News. Jak informuje server Deník, Rusko následně obvinilo z používání fosforových bomb ukrajinskou stranu. Prezident Volodymyr Zelenskyj už ale před dvěma lety mluvil o tom, že Ukrajina podobnými zbraněmi nedisponuje. Bomby s bílým fosforem jsou velmi účinné. Chemická látka totiž při kontaktu s kyslíkem okamžitě hoří a vytváří hustý bílý dým. Ten dokáže postihnout širokou oblast a umožní tak vojákům okamžité krytí.

Fungování látky

Bílý fosfor může být i drastickou protipěchotní zbraní. Dokáže se chytit pokožky a neustále hořet, čímž způsobuje hluboké popáleniny. Navíc jde o jedovatou látku, která může lidem způsobit selhání orgánů. Z těchto důvodů je použití bílého fosforu v rámci Ženevských konvencí zakázáno v zastavěných oblastech. Na Ukrajině ale nemuselo nutně jít o bílý fosfor, ale mohlo dojít k použití termitové zápalné munice. S takovým tvrzením přišel i časopis Forbes, podle kterého to potvrzují záběry z noční exploze.

V případě bílého fosforu by byl plamen matně žlutý nebo oranžový a vytvořil by velké množství kouře. V tomto případě byl ale plamen jasně bílý, což vypovídá o použití hořčíku. A právě tento prvek je klíčovou součástí raket 9M22S, které jsou speciální municí pro vícenásobný raketomet BM-21. Ten bývá namontovaný na nákladním vozidle a dokáže odpálit salvu 40 raket ráže 122 milimetrů za 20 vteřin. Každá raketa o hmotnosti zhruba 75 kilogramu pokryje hořícími projektily oblast o velikosti 75 metrů čtverečních.

Organizace pro lidská práva bijí na poplach

Jedná se tak o velmi účinnou zbraň při použití proti jednotkám, které se skrývají například v lesích nebo jsou na otevřeném prostranství, případně v zákopech. K použití termitové zápalné zbraně mělo dojít už v roce 2014 na východě Ukrajiny a také během letošních březnových bojů v Luhansku. Použití těchto zbraní v obydlených oblastech není nezákonné. Útok takovými zbraněmi musí ale dodržovat zásady vojenské nezbytnosti, proporcionality a vyvarování se zbytečného utrpení.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zničené budovy na Ukrajině

Proto organizace pro lidská práva Human Rights Watch požaduje změnu zákonů, aby používání všech zápalných zbraní bylo zakázáno v oblastech, kde je civilní obyvatelstvo. Zároveň upozornila na to, že pokud Rusko použilo takové zbraně ve městech, značí to jeho ochotu způsobovat hromadné ztráty. Cílem může být demoralizace civilního obyvatelstva a podkopání jeho vůle k boji.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články