České firmy mají nedostatek pracovníků z Ukrajiny. Údajně jich chybí až 150 tisíc

Od vypuknutí války na Ukrajině se do země vrátilo okolo padesáti tisíc lidí, dalších sto tisíc tento rok do Česka nepřijede na sezonní práce.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Josef Jaroš uvedl, že jde především o fyzicky náročné práce, které většinou vykonávali muži. Mezi lidmi prchajícími z Ukrajiny jsou však především ženy, děti a starší lidé. Ti by tyto pracovní pozice nezvládli. Jak upozorňuje ČT24, Česká republika dosud válečným uprchlíkům vydala přes 200 tisíc víz.

Firmám nejvíc chybí lidé ve stavebnictví a strojírenství

Pro české firmy je nedostatek pracovníků dlouhodobým problémem. Aktuální situace podle Jaroše tuto krizi ještě více prohlubuje. Podniky mohou uprchlíky z Ukrajiny zaměstnat v gastronomii nebo službách. Dlouhodobá poptávka je však po profesích, které většinou dělají muži, tedy ve stavebnictví nebo strojírenství. Současné dění má výrazné negativní dopady na ekonomiku a může se stát, že se podnikatelské aktivity budou omezovat. Píší o tom EuroZprávy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dělník ve stavebnictví

Do Česka přišlo od začátku ruského vpádu na Ukrajinu přes 300 tisíc lidí. Podle ministra vnitra Víta Rakušana by jich však mohlo přijít 500 až 600 tisíc. Asociace odhaduje, že po ukončení konfliktu by v České republice mohla zůstat přibližně třetina uprchlíků z Ukrajiny. Před válkou už ze země utekly více než čtyři miliony lidí. Převážná část z nich míří do Polska, které eviduje na svém území přes dva miliony Ukrajinců.

V Brně budou uprchlíci bydlet v obecních bytech

Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška Událostem247 řekl, že v Česku byla od začátku ruské invaze udělena dočasná ochrana 266 tisícům uprchlíkům z Ukrajiny, téměř 153 tisíc z nich se přihlásilo cizinecké policii. „Například asistenčním centrem v pražském Kongresovém centruj ve středu prošlo dalších 818 lidí, celkem už v hlavním městě odbavili více než 66 tisíc osob,“ doplnil. Počet vydaných víz se však v posledních dvou týdnech snižuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Loučení na hranicích

Vysoký počet uprchlíků přijali také v Jihomoravském kraji, nejvíce pak v Brně. Situace je podle hejtmana Jana Grolicha zatím bez problémů. Do asistenčního centra na brněnském výstavišti přichází stále méně uprchlíků. Těch, kteří však potřebují ubytování, je naopak stále více. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové město vytipovalo volné obecní byty. Primárně by do nich chtělo umístit rodiny, které v Česku plánují zůstat. „Většina doufá, že se vrátí co nejdříve zpět na Ukrajinu,“ doplnila Vaňková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články