Ekonom Křeček: Inflace roste rychleji než příjmy. Životní úroveň tak stále klesá

Česká republika hledá cesty, jak pomoci lidem v době, kdy ceny letí vzhůru prakticky všude.

i Zdroj fotografie: S vědomím Štěpána Křečka / Linkedin
                   

Nedostatek plynu by se mohl řešit otevřením uhelných dolů. Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka je to relativně rychlé řešení. Nejen o tom jsme si povídali v rozhovoru pro Události247.

Je krize, nebo není? Máme co jíst, kde bydlet, můžeme chodit do práce…

Ekonomická krize podle definice nastává, když hrubý domácí produkt klesá nejméně čtyři čtvrtletí. V takové situaci pochopitelně nejsme. Dokonce nejsme ani v situaci ekonomické recese, kdy by HDP muselo klesat alespoň dvě čtvrtletí.

V jaké situaci tedy jsme?

My se nyní nacházíme v inflaci a hrozí, že přejdeme do stagflace. Na současné situaci je nepříjemné, že inflace roste rychleji než příjmy mnohých domácností, což vede k poklesu životní úrovně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Nejvyšší inflace v Evropě, ceny energií letí vzhůru. Neměla by vláda minimálně uvažovat o tom, že zruší vazby na energetickou burzu v Lipsku?

Pro Českou republiku je klíčové, abychom byli na společném evropském trhu. Z něj si samozřejmě nemůžeme vybírat jen části, které se nám hodí. Musíme tedy respektovat i společný trh v oblasti energetiky. Úkolem české politiky by mělo být minimalizování negativních dopadů, které z toho pro nás vyplývají.

Seniorům by mohla částečně pomoci valorizace důchodů. Kdy k ní dojde?

Kvůli silnému růstu cen dojde k mimořádnému navýšení důchodů v červnu. To však nemusí znamenat konec navyšování penzí v letošním roce. Vzhledem k tomu, že se sčítá pandemická a válečná inflace, může do konce letošního roku dojít k dalšímu mimořádnému navýšení penzí přibližně o 600 až 900 korun dle aktuálního odhadu vývoje inflace.

Bude druhé mimořádné navýšení penzí stejné, jako první letošní?

Zřejmě bude trochu mírnější. Nicméně brzy po něm přijde další řádné navýšení důchodů. Důchodcům by tak měly být pokryty zvýšené náklady, které doléhají na jejich rodinné rozpočty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Důchody

Když se ještě vrátím k energiím. Nemělo by se Německo zamyslet nad zavíráním jaderných elektráren?

Německo udělalo obrovskou chybu, že se rozhodlo, že postupně opustí jadernou energetiku. Bohužel nelze předpokládat, že by byly spuštěny již odstavené jaderné bloky. Bylo by však rozumné nechat v provozu zbývající bloky, které by se podle stále platného harmonogramu měly vypnout do konce letošního roku.

Pro Českou republiku bude zřejmě brzy akutní problém nedostatek plynu. Co s tím?

V případě nedostatku zemního plynu je možné spustit odstavené uhelné elektrárny. Takové řešení by snížilo spotřebu zemního plynu. Navíc ho lze provést relativně rychle. V krizových situacích, kdy jde o energetickou bezpečnost, zřejmě budou ekologické otázky odsunuty na vedlejší kolej.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články