Kasparov: Ruská společnost musí pochopit, že válka na Ukrajině je prohraná. Pak podle něj může nastat pád Putinova režimu

Dlouhodobý kritik šéfa Kremlu Garri Kasparov odhaluje, co musí nastat, aby vznikl správný okamžik ke svržení ruské hlavy státu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server iDnes, podle šachisty Garriho Kasparova musí před pádem ruského prezidenta Vladimira Putina nastat sled několika událostí. Jako první je podle něj nutné, aby ruská společnost pochopila, že válka na Ukrajině je prohraná. Informace z Ukrajiny o tom, jak se ruské armádě nedaří, pak mají podle šachisty Rusy motivovat k tomu, aby se režimu postavili.

Anonymní kritika z Kremlu

„Takže vojenská porážka na Ukrajině, společensko-ekonomická revolta, a máte správné podmínky pro palácový převrat,“ cituje Kasparovův plán server iDnes. To zní jako jednoduchý a celkem reálný scénář. Obzvlášť, kdy i z Putinova nejbližšího okolí se ozývá vůči šéfovi Kremlu kritika. Jak informuje server TN, skupina deseti lidí pohybujících se na vysoké vládní úrovni nebo vlivných postech ve státních podnicích vnímá válku na Ukrajině jako katastrofální omyl. V tomto duchu se měli vyjádřit anonymně pro agenturu Bloomberg.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kreml

Veřejných prohlášení se zatím obávají. Jenomže to může být právě to, co by k odporu vůči režimu mohlo přispět. Pokud bude více vlivných osobností hlásat nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu, bude to dodávat odvahu dalším. Pak už je jen krůček ke změně. Zatím se ale vyjadřují kriticky především dlouhodobý odpůrci Kremlu. Změnit to ale může další neúspěch v bojích na Ukrajině, který nebude moci ruský prezident zamlčet. Podle šachisty Kasparova se totiž Putin snaží kolem sebe vytvářet „auru neporazitelnosti“.

Vlastní verze příběhu o křižníku

„Pro doživotního diktátora je prohra ve válce zničující,“ cituje Kasparova server iDnes. Podle něj by to ruskému prezidentovi přineslo nejen politický konec, ale mohl by být ohrožen i jeho vlastní život. „Proto musí předstírat, že válku vyhrává,“ uvedl. To je viditelné i v ruském informování o událostech války. Svou vlastní verzi příběhu mělo Rusko i o potopení křižníku Moskva. Ukrajinci uvedli, že plavidlo zasáhly a poškodily jejich protilodní střely Neptun. Moskva tvrdí, že potopení vlajkové lodi Černomořské flotily zapříčinil požár, kvůli kterému explodovala munice.

iZdroj fotografie: Ministry of Defence / Creative Commons / CC BY
Křižník Moskva

Mlžení kolem potopení křižníku se ale nediví odborníci. Jak informuje server ČTK, zničení pýchy ruského námořnictva je pro Kreml obrovskou ránou. Právě tato událost tak může nastartovat změnu uvažování ruských oligarchů i občanů. U šéfa Kremlu zatím změna nehrozí, jak potvrzují jeho nejbližší spolupracovníci. „Zatím tyto osobnosti nevidí ani žádnou šanci na změnu uvažování ruského prezidenta, ani na vznik žádné opozice k jeho rozhodnutím,“ uvádí agentura Bloomberg.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články