„Washington koordinuje vojenské operace na Ukrajině,“ obviňuje USA Vjačeslav Volodin, šéf dolní komory ruského parlamentu

Koordinování vojenských operací Washingtonem na Ukrajině se rovná přímému zapojení do války proti Rusku. Napsal na sociální síť Telegram Vjačeslav Volodin.

i Zdroj fotografie: duma.gov.ru / Creative Commons / CC BY
                   

Jak připomíná server iDnes, USA i evropští členové Severoatlantické aliance (NATO) dodávají na Ukrajinu zbraně, čímž se snaží zemi v boji proti Rusku podpořit. Spojené státy i NATO ale odmítají, že by do bojů zasahovaly přímo a ani se neplánují stát účastníky války. Jiného názoru je šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. „Washington v zásadě koordinuje a rozvíjí vojenské operace, takže se přímo účastní vojenských akcí proti naší zemi,“ napsal ve svém sobotním příspěvku na sociální síť Telegram.

Nepotvrzené prohlášení

Volodinovo obvinění není velkým překvapením, protože patří mezi stoupence ruské invaze na Ukrajinu. Tedy příznivce zvláštní vojenské operace, jak válku Moskva nadále označuje. Podle Volodina jsou zahraniční poradci na Ukrajině aktivní od „převratu“, čímž narážel na volby roku 2019, kdy se dostal k moci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše iDnes. Stejně jako šéf Kremlu tak zřejmě i Volodin zastává názor, že Rusové jsou zachránci, kteří přišli Ukrajinu osvobodit od nacismu. Na osvobození to ale zatím nevypadá.

iVjačeslav Volodin a Vladimir Putin

Daleko od pravdy je předseda dolní komory ruského parlamentu také ohledně prohlášení o USA. Američtí představitelé sice potvrzují, že Kyjevu poskytly zpravodajské informace, ale nemělo jít o přesné souřadnice využitelné k útokům. To se týká i křižníku Moskva. Jak informuje server iDnes, americká média uvedla, že informace amerických rozvědek pomohly Ukrajincům k potopení plavidla. Podle Pentagonu ale poskytnuté údaje nemohly být použity k zacílení ruského křižníku. Volodinovo prohlášení bylo jen dalším obviněním bez jakéhokoli dalšího vysvětlení a hlavně důkazů.

Další pomoc od USA

Naopak důvod takových nepodložených informací je docela jasný. Rusku se ve válce na Ukrajině nedaří, a navíc se jim nelíbí podpora Západu Kyjevu. Především dodávky zbraní jsou tím, co Ukrajině v odolávání ruským vojákům znatelně pomáhá. I proto západní státy nehodlají polevovat. Jak informuje ČTK, další vojenskou pomoc ve formě munice a dělostřeleckých zbraní dodají Ukrajině Spojené státy. Podle informací agentury Reuters má mít balíček hodnotu 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun).

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prezident USA Joe Biden

Celkem už tak USA přislíbily nebo dodaly Kyjevu zbraně a munici za více než 3,7 miliardy dolarů (87,8 miliardy korun). Šéf Bílého domu Joe Biden ale upozornil, že tím už bude téměř vyčerpána finanční pomoc pro Ukrajinu. Vyzval proto Kongres ke schválení další podpory ve výši 33 miliard dolarů (783 miliard korun). A nejde o jedinou prosbu amerického prezidenta vůči Kongresu. Požaduje také nové pravomoci, které mají vládě umožnit zbavení majetku ruských oligarchů, dát ho Ukrajině a více postihovat obcházení protiruských sankcí, píše ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články