Nepochopitelný potravinový kolotoč v Česku. Odchovaný dobytek se prodává do Polska, odkud se dráže nakoupí maso

Maso je jednou z nákladnějších potravin českých jídelníčků. Jedním z důvodů je i otevřený evropský trh, který způsobuje nadměrné cestování zboží.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Potravinový kolotoč, který přináší Čechům jen vyšší ceny. Tak by se dala nazvat praxe, která panuje kolem českého skotu i drůbeže. Zvířata se podle serveru CNN Prima News sice odchovají v tuzemsku, ale následně jsou zpracovány v Polsku, aby pak bylo maso prodáno opět v Česku. Samozřejmě za vyšší cenu. Důvod takového nelogického cestování je jednoduchý. Výkupní ceny jatek jsou v Polsku pro chovatele výhodnější. „Poláci dávali 30 korun, tady 26 korun,“ popsal svou skutečnost chovatel drůbeže Zdeněk Mázlovský pro CNN Prima News.

Kuře by mohlo být levnější o desítky korun

Konečná cena pro spotřebitele se kvůli potravinovému kolotoči může více než zdvojnásobit. „Poláci prodají maso zpátky do Česka za 50 korun nějakému německému supermarketu, který pak nabízí kilogram kuřete za 70 korun,“ cituje vysvětlení ekonoma Lukáše Kovandy web CNN Prima News. Ten zároveň nastínil o kolik by maso bylo levnější v případě, že by k jeho zpracování došlo v Česku. Cenu by to snížilo až o 20 korun, jak píše CNN Prima News. Navíc by takový postup přinesl více peněz nejen českým domácnostem, ale obohatil by také státní kasu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákup masa

Při zpracování masa českým řezníkem nebo jatkami by bylo odvedeno do státního rozpočtu také DPH. Maso zpracované v Česku by podle CNN Prima NEWS raději prodávaly také supermarkety. Kde je tedy problém? Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy mají v Polsku moderní jatka fungující nepřetržitě, a tak si mohou vyšší výkupní cenu dovolit. Na rozdíl od těch českých. Nabízí se tak, aby nějak pomohl stát. Ministerstvo zemědělství ale podle serveru CNN Prima News tvrdí, že proti vývozu do zahraničí nemůže nic dělat.

Rozdílné podmínky pro zemědělce

Jiný názor mají sami chovatelé. Jiří Kejř upozornil pro server Blesk na skutečnost, že Poláci „mají státní programy, které jim umožňují maso nabídnout zpracovatelům za nižší cenu“. ,,Nemají například povinnost platit odvody za zaměstnance,“ dodal pro CNN Prima NEWS. Pro vyrovnání podmínek by podle zemědělce z Chomutovska měla být zemědělská politika Evropské unie jednotná. V té souvislosti také upozornil na způsob rozdělování státních dotací, které v Česku dostávají hlavně větší podniky, píše deník Blesk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropská unie

Od roku 2023 má navíc být přerozdělování ještě změněno, což situaci zhorší. „My tak přijdeme na dotacích zhruba o dva miliony,“ uvedl Kejř pro server Blesk. Předpovídá tak, že pro některé podniky bude budoucnost „smrtící“. Objem masa, které se dováží z Polska navíc nadále stoupá, uvádí Blesk. Ze sousední země se navíc dováží ve velkém i jiné potraviny. Jak psal server Euro, jde například o mléko, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, obilné výrobky i ryby.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články