Rusům dochází trpělivost s válkou Ukrajině. Mluví o útocích na Evropu

Rusku nevychází válečný plán a frustrace z pomalých a drahých pokroků ve válce na Ukrajině se už promítá i ve vyšších politických kruzích.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle TN proto někteří ruští politici začínají uvažovat o drastičtějších řešeních a radikálnějším postupu. Vlivný ruský senátor Franc Klincevič mluvil ve vysílání státní televize První kanál o drastických řešeních, která je podle něj potřeba udělat, píše TN. Vadí mu především dodávky raketových systémů HIMARS, které Ukrajině slíbily Spojené státy. Podle něj je Rusko velmi shovívavé a Západ toho zneužívá, uvádí TN.

Je čas zničit americké základny

Klincevič uvedl, že by Rusko nemělo nechat zásobování Ukrajiny zbraněmi bez odezvy a rovnou navrhl nové cíle: „Musí vzít v úvahu ruské přesné rakety dlouhého doletu. Je načase, abychom Západ varovali a odradili jej od užití systémů, jako je HIMARS. Je načase, abychom zneškodnili americké základny, počínaje těmi v Evropě. Stalo se to během války v Koreji. Sestřelili jsme 1 270 amerických letadel. A svět neskončil. Teď je na čase zničit americké základny,“ cituje jeho slova TN.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojáci

Senátor má i vysvětlení toho, proč se Rusku na Ukrajině tolik nedaří. TN píše, že podle něj totiž ruská armáda stojí proti ruským vojákům, kteří bojují za Ukrajinu a proti důstojníkům, kteří mají stejně silné odhodlání jako ti ruští. Toto vysvětlení je přitom v rozporu s oficiálním tvrzením Kremlu, podle kterého bojuje ruská armáda s nacisty, uvádí TN. Po radikálních krocích volají i jiní představitelé ruského parlamentu. Poslanec Oleg Morozov navrhl únosy evropských vojenských hodnostářů a ministrů obrany zemí NATO, kteří přijedou podpořit Ukrajinu, píše TN.

Podle experta se není čeho obávat

Není to žádná nová rétorika,“ řekl k tomu pro Události247 analytik Michal Lebduška. „Nemyslím si, že má smysl to nějakým způsobem řešit a zabývat se podobnými vyjádřeními, protože to jsou věci, které slyšíme v podstatě neustále a opakovaně. Vzhledem k tomu, co teď Rusko dělá, a jaké má problémy na Ukrajině, tak si myslím, že opravdu není čeho se obávat,“ řekl pro Události247. Ruští vojáci mají podle CNN Prima NEWS pod kontrolou zhruba 80 procent města Severodoněck, kde se i nadále bojuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sergej Lavrov

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov Spojeným státům pohrozil, že dodávky těžkých zbraní pro Ukrajinu by mohly vést k přímému zapojení do války, uvádí CNN Prima NEWS. Rusko bude pokračovat ve své vojenské operaci na Ukrajině, dokud nedosáhne všech cílů. Dnes, kdy je to přesně sto dnů od začátku ruské invaze na Ukrajinu, to podle Českých novin prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko válku odůvodňuje potřebou sousední zemi demilitarizovat a denacifikovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články