Sezóna samosběrů se rozběhla naplno. Jahodová pole obsypaly davy lidí a užívají si to i děti

Od časů, kdy se zhroutil zaběhnutý systém výkupu ovoce a zeleniny do velkoobchodů se k samosběru uchyluje stále více domácností. Spokojení jsou i zemědělci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nižší cena a záruka čerstvosti vlastnoručně natrhaných plodů, to jsou, podle zkušeností farmářů, kteří se vyjádřili pro Události247, ta prvotní a hlavní lákadla samosběru. Jejich svodům podléhá stále více lidí. I když samosběrníky občas bolí záda, fyzicky namáhavou práci v terénních podmínkách si lidé oblíbili a rádi do ní zapojují i děti, řekli dále farmáři pro Události247. Zemědělci, kteří samosběr nabízejí říkají, že ekonomický užitek z něj mají i oni sami. Ušetří totiž peníze, které by museli vyplatit svým pracovníkům nebo brigádníkům.

Peníze sice „až na prvním místě“, ale…

V době vysoké inflace hledají lidé jiná východiska, jak si nakoupit potraviny. „Zájem je od začátku veliký. Větší než loni,“ potvrzuje Událostem247 Michal Jakoubek, který provozuje Jahodárnu v pražských Kunraticích. Samosběrovou sezónu tady zahájili v úterý. Rozlehlé lány okamžitě zaplnily ohnuté hřbety dobrovolných nádeníků. „Určitě spousta z nich je tady proto, aby ušetřili. V obchodě dáte za kilo jahod 108 korun a v samosběru vás vyjde na 62 koruny. Úspora 40 %,“ vypočítává Michal Jakoubek pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zelenina

„Ty ekonomické motivy jsou rozhodně pro velkou většinu důležité,“ souhlasí Ladislav Kašpar, zemědělec z opačného konce republiky, z Olomoucka. „Cibuli nebo mrkev si u nás nasbíráte za třetinu maloobchodní ceny. Ale lidé jdou čím dál víc i po kvalitě. Oceňují, že když si jahodu sami utrhnou a zpracují, vědí přesně co mají. Kdežto když si koupí v hypermarketu kelímkové jahody, utržené před čtyřmi dny a uměle podchlazené, ty pak rychle ztrácejí přírodní cukry a jsou kyselé,“ dodává zemědělec pro Události247.

Samosběr jako dobrodružství poznání i lifestylový zážitek

Příznivý dopad efektivity tohoto zjednodušeného procesu sklizně i prodeje ovoce a zeleniny pociťují spolu s klienty i samotní zemědělci. Efekt je obrovský. Sběr zeleniny, třídění, čištění, to představuje při velkých objemech gigantické každodenní náklady. Je to jako vždycky něco za něco. Lidi si to seberou, ale mají to čisté, čerstvé, odnesou si přesně to, co si vyberou. Pro ně plus a pro mě plus, a to obrovské, nemusím platit tu práci,“ říká pro Události247 pan Kašpar.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Samosběr brambor

Provozovatelé samosběru v Praze stejně jako na Hané si pochvalují rostoucí trend posledních let. Lidé vyrážejí na pole kvůli aktivnímu odpočinku v přírodě, nebo aby děti poprvé viděly na vlastní oči a osahaly si živé přírodniny. To Událostem247 plně potvrdila Iva Ličková z rodinné farmy na Novojičínsku: „Třeba u zeleniny je naším cílem dostat naše klienty přímo do terénu, do polí, aby si rajčata a papriky nasbírali sami. Ohlas a zájem je obrovský.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články