Válka na Ukrajině může být nekonečná. Pět scénářů, jak se může situace vyvíjet

Invaze na Ukrajinu začala 24. února, kdy ruská vojska bleskově obsadila část země. Moskva ale nepočítala s tak důrazným ukrajinským odporem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Už čtvrtý měsíc je celý svět zaplavován informacemi o bojích na Ukrajině, obrázkami zničených měst, mrtvých těl, zoufalství, chaosu, ale také odhodlání se nevzdat. Rusko počítalo s tím, že sousední zemi rychle obsadí, ale ukrajinský odpor jeho plány zhatil. Ruská armáda se nakonec musela stáhnout z oblasti Kyjeva. Boje probíhají aktuálně hlavně na východě Ukrajiny. Rusům jde o získání Donbasu. Jak píše ČTK, situace je dost nepřehledná. Jeden den je hlášen větší úspěch Ukrajinců, další den zase Rusů.

Putin může vyhlásit příměří

Bojuje se hlavně ve městě Severodoněck, kde dál Ukrajinci kladou odpor ruským útokům, jak vyplývá z hlášení ukrajinského velení. Celý konflikt tak může dospět k opotřebovací válce, jak píše server BBC. Trvat může měsíce, ale klidně i celé roky. Ruský prezident se nebude chtít vzdát a bude trpělivě dobývat ukrajinské území. Ustoupit nebude chtít ani ukrajinská strana. Pokud se nic nezmění, nekonečný konflikt je pravděpodobný. Jeden muž ale takový scénář může zastavit. Putin může překvapit vyhlášením příměří, jak dále uvádí server BBC.

Uchýlit se k takovému rozhodnutí může například v případě, že se podaří, aby separatisté ovládli Donbas. Ukrajina by se ale musela vzdát části svého území výměnou za mír. S takovým postojem Kyjev dlouhodobě nesouhlasí. Ani vyhlášení příměří ze strany šéfa Kremlu by tak nemuselo znamenat zastavení bojů. I ty ale mají své limity, proto web BBC zmiňuje jako jedno z možných řešení války patovou situaci. Moment, kdy ani jedna ze stran už nebude mít prostředky ani sílu k dalším útokům. V té chvíli může být vyjednána mírová dohoda.

Vyhrát mohou obě strany

Ukrajina mluví o jediném řešení války. O vítězství píše server BBC. Vyloučena tato varianta není, ale muselo by se v aktuální situaci něco změnit. Je třeba si uvědomit, že ukrajinská armáda je proti té ruské méně početná a nedisponuje ani takovými zbraněmi. Na druhou stranu Moskvu výrazně zasáhly sankce Západu a prostředky na armádu nejsou ani v Rusku nekonečné. Navíc, jak připomíná BBC, Ukrajina transformuje svou armádu z obranné na útočnou. Pokud by ale došlo na takový konec války, rozhodně by to neznamenalo nástup klidu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ruští vojáci

Putin by těžko překousával prohru s Ukrajinou. Následovat by mohl další nebezpečnější úder, ať už ve formě jaderných nebo chemických zbraní, uvádí BBC. Nastat ale také může opačný scénář. Tedy, že vítězem celého konfliktu bude Rusko. Moskva určitě stále počítá se svými plány na ovládnutí Kyjeva. Stáhnutí na východ může být součástí taktiky. Další úder může přijít. A tentokrát může být úspěšný, protože i ukrajinská armáda je čím dál vyčerpanější. Odhodlanost klesá i u samotných Ukrajinců. Je tak těžké odhadovat, jak celá situace nakonec dopadne.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články