Jídlo na pokoj, skoro jako hotelové, to nově praktikují nemocnice napříkad v Havířově, ve Slaném nebo v Ostravě-Vítkovicích.
Deník si před nedávnem všiml příkladu nemocnice ve Slaném. Od začátku června zde maminky podle Deníku v porodnici dostávají na výběr snídaňové kaše, obložené talíře, v ledničce je neustále čerstvá zásoba mléčných výrobků. Připravuje se i instalace stojanu na cereálie. Jak Deníku prozradila hlavní sestra Vlasta Fialová, před spuštěním nového stravovacího systému se s ředitelem Štěpánem Votočkem rozjeli pro inspiraci tam, kde už mají s něčím podobným zkušenosti.
Pestrá snídaně, obědové menu, večeře ze servisního bufetového vozíku
Už v dubnu se kvůli tomu oba setkali s vedoucí stravovacího provozu nemocnice Havířovské Pavlínou Vránovou. „Právě v její hlavě se ten nápad před časem zrodil,“ vysvětluje Událostem247 tisková mluvčí nemocnice Irma Kaňová. ,,Byla u nás sama hospitalizována na ORL a předkládaná nemocniční strava jí prostě nechutnala. Spolu s panem ředitelem v krátkém období nastolili změny, které běží dodnes, a které teď ostatním zařízením, pokud mají zájem, předvádíme,“ dodává Kaňová pro Události247.
Začali tím, že všichni pacienti, i ti v běžném režimu, dostali na výběr ze tří jídel k obědu. „Pak přišla změna ve snídaních. Strávníci si mohou vybrat z obloženého zeleninového talíře, na kterém je vždy vysoký podíl bílkoviny, tzn. šunka, sýr nebo vajíčko. Nebo, jako alternativu, výživnou kaši. A nakonec, večeři teď nově servírují dietní sestry ze stravovacího vozíku, pacientky si zase zvolí podle chuti. Servis jako v letadle,“ komentuje pro Události247 tisková mluvčí Irma Kaňová.
Jako doma – nebo dokonce jako na dovolené
Podobně to mají i maminky v Nymburku. „Kdykoliv si můžou ohřát stravu, uvařit si celozrnnou kaši, doplnit tekutiny kojícím či fenyklovým čajem,“ vyjmenovala vrchní sestra Lenka Komárková pro Deník. Od odpoledne do rána mají dle Deníku rodičky k dispozici i dlouze tažený masový nebo zeleninový vývar. Mohou si vzít jogurt, kefír, tvaroh nebo chia pudink. Za příplatek 300 korun také mohou využít celodenní nadstandardní stravu, dále přibližuje fungování nemocnice Deník.
O to, aby pojem „špitální jídlo“ zbavili pejorativního přídechu, důsledně usilují podle nemocnice Ostrava-Vítkovice také v jejich porodnici. Od loňského října si zde novopečené maminky dopřávají bohatých snídaní hotelového typu, k dispozici mají vegetariánská jídla a oběd si vybírají dle chuti. „Věříme, že tuto změnu pacientky ocení a budou se u nás cítit jako doma, nebo dokonce jako na dovolené,“ řekla Událostem247 Daniela Drgová, staniční sestra porodnicko-gynekologického oddělení.