Krást na Ukrajině povoleno pro ruské vojáky. Putin to měl údajně zlegalizovat oficiálním dekretem

Ruský prezident měl prostřednictvím dekretu povolit svým vojákům na Ukrajině rabovat a krást. Dokládají to odposlechy hovorů u nejmenované ruské jednotky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje TN, rozhovory zveřejnily ukrajinské bezpečnostní služby. Vyplývá z nich, že ruští vojáci mají mít povoleno rabovat na Ukrajině. Podle portálu Ukrinform se jednalo o rozhovor ruského vojáka s jeho ženou. Už v květnu přitom v okupovaných částech Ukrajiny začalo mizet ze skladů obilí a ruská nákladní auta je údajně odváží do Ruska nebo na Krym, připomíná Aktuálně.

Nakradené věci jsou důležitější než zranění

Podle ukrajinského ministra zemědělství Mikoly Solskije takto Rusové nakradli stovky tisíc tun obilí, píše dále portál TN. Krádeže se týkaly především Chersonské a Záporožské oblasti, které leží nedaleko anektovaného Krymského poloostrova, informuje Aktuálně. Nově měl Vladimír Putin podepsat dekret, díky kterému je kradení a rabování beztrestné. „To, že rabujeme, není trestně postižitelné. Je to povolené. Putin to dovolil,“ cituje Ukrinform vojáka, který telefonicky sděloval své zážitky manželce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ruští vojáci

Vyjmenovával jí, co všechno nakradli. „Vzali jsme televizory, pračky, grily. Zkrátka všechno,“ popisoval podle Ukrinformu. Tímto způsobem si prý chce pořídit i vojenskou výstroj. Podle Euro Weekly News si totiž musí vojáci koupit oblečení, boty a další vybavení sami. Velitel 92. samostatné mechanizované barikády ukrajinských ozbrojených sil Pavlo Fedosenko už dříve prohlásil, že nakradené věci jsou pro okupanty většinou důležitější, než jejich ranění kolegové, píše Ukrinform.

Vojáci kradli i zásilky z pošt

Je to něco, co by obecně zapadalo do chování ruské federace na Ukrajině,“ řekl k tomu Událostem247 analytik Pavel Havlíček. „Vychází to z rétoriky, která zpochybňuje státnost Ukrajiny, Ukrajinu jako národ a dává jí různé přídomky fašistů, nacistů atd. Zapadalo by to do kontextu, jakým způsobem ruská federace krade na Ukrajině obilí, které tam vyváží svým přátelům, a to zejména ze Sýrie, ale i dalších států, které jsou vůči Rusku přátelské v mezinárodní politice,“ dodává analytik pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vojáci

Dekret by podle Havlíčka dobře zapadal do toho, jakým způsobem se dnes ruští vojáci na Ukrajině chovají. „Byly zdokumentovány řetězce toho, jak se přes Bělorusko odvážely obrovské zásilky které byly rozkrádány na poštách a v zásilkovnách, než se dostaly právě do Ruské federace. Dobře by to zachycovalo právě situaci, kdy byly odposlechnuty rozhovory mezi ruskými vojáky a jejich ženami, kdy diskutovali o tom, co je potřeba z Ukrajiny přivézt, zakončil analytik pro Události247.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články