Ukrajinské obilí může znovu do světa. Kyjev podepsal s Moskvou v Istanbulu dohodu o vývozu

Dohoda, která umožní vývoz milionů tun obilí z ukrajinských přístavů v Černém moři, má zmírnit obavy z celosvětové potravinové krize.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak připomíná server Al Jazeera, ruští a ukrajinští zástupci podepsali dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Ceremonie v Istanbulu se tak zúčastnili také generální tajemník OSN António Guterres a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a ukrajinský ministr dopravy Oleksand Kubrakov si ale za jeden stůl nesedli a dokument podepsal každý z nich samostatně. Přesto se přijetím dohody blýská na lepší časy. Alespoň minimálně v otázce potravinové krize.

Vše bude podrobně kontrolováno

Jak píše server Al Jazeera, Ukrajina patří k největší vývozcům potravin, ale kvůli válce klesl export země na šestinu úrovně před invazí. Důvodem je především blokáda přístavů v Černém moři. Ta způsobila, že zhruba 22 milionů tun obilí nemohlo být vyvezeno zejména z klíčových přístavů, kterými je Oděsa, Černomorska a Južne, jak informuje ČTK. Páteční podpis dohody tak Guterres označil za „maják naděje“. Generální tajemník OSN také ocenil, že Rusko s Ukrajinou dokázaly překonat překážky a odložit kvůli společným zájmům celého světa i rozpory.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákladní loď s obilím

Obě země nezapomněl vyzvat, aby dohodu naplnily. Jak dále píše web Al Jazeera, dohoda je platná na 120 dní, ale může být automaticky obnovena bez dalšího vyjednávání. Podle dohody bude nadále přístavy kontrolovat ukrajinská strana. Mají v nich být ale pouze plavidla přepravující zemědělské výrobky, potraviny a hnojiva. Nakládání obilí do plavidel má dozorovat koalice složená z Ukrajinců, Rusů, Turků a i zástupců OSN. Vše bude koordinovat středisko v Istanbulu, které vytvoří inspekční týmy.

Egypt se raduje

Sledována bude zástupci všech zemí také cesta plavidel z černomořských přístavů k tureckému Bosporskému průlivu. Kontrolovány budou také lodě plující zpět na Ukrajinu. Jak píše server Al Jazeera, Rusko se obává, že mohou být touto cestou na Ukrajinu dopravovány zbraně a munice. Svět si díky dohodě může oddechnout, že je globální potravinová krize zažehnána. Zablokování obilí v černomořských přístavech ohrožovalo hlavně státy v Africe. Jak píše ČTK, největším dovozcem ukrajinského obilí byl loni Egypt.

V zemi konzumuje pšeničný chléb až 70 milionů lidí, a proto úřady zvažovaly, že do pšeničné mouky budou přimíchávat brambory. Teď bude důležité, aby vyjednané podmínky byly převedeny co nejdříve do praxe. „Dohody podepsané Ukrajinou, Ruskem, Tureckem a OSN představují klíčový krok na cestě k překonání světové potravinové nejistoty způsobené ruskou agresí vůči Ukrajině,“ napsal šéf diplomacie EU Josep Borell na sociální síti Twitter. Někteří západní představitelé vyjádřili také obavy, jestli Rusko své závazky dodrží.

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články