Češi čím dál více šetří na jídle. Častěji nakupují v obchodech nabízejících levné potraviny

Za potraviny Češi v červenci zaplatili v průměru o 19,3 % více než v lednu. Ceny nadále rostou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Potraviny v Česku zdražují enormní rychlostí, uvedl Blesk. Češi začínají mít hluboko do kapsy i mezi regály s jídlem. Podle dat z Českého statistického úřadu vzrostly ceny k sedmému měsíci o 19,3 % – tedy od června o dalších 1,3 %. Rady zákazníkům, jak při nákupech jídla ušetřit, nabízí server Vlasta. Ta doporučuje obrátit pozornost od hypermarketů, které nemusí mít vždy nejčerstvější ani nejlevnější zboží, k menším provozovnám. Optimálním řešením mohou být farmářské trhy, jarmarky nebo třeba nenápadný pouliční stánek, uvádí Vlasta.

Válka odstartovala nečekanou konjunkturu

V minulých letech bývaly v období dovolených prodeje slabší. Letos žádný takový prázdninový výpadek nezaznamenávám, poptávka je fakticky enormní. Vůbec se nezastavíme,“ řekla Událostem247 Lenka Novotná z prodejny Levné potraviny v Ostravě. Skokový nárůst zájmu zákazníků nastal podle ní po napadení Ukrajiny Ruskem. Také Robert Morávek, provozovatel stánku s biopotravinami v areálu pražské Haly 22, Událostem247 potvrdil, že zákazníci nyní více šetří.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Trh s potravinami

Lidé nás teď vyhledávají opravdu hodně, poptávka je velká. Přes prázdniny to sice bylo jako vždycky trochu slabší, ale většinou máme plno. Je to tak už od začátku krize,“ řekl Událostem247 Morávek. Zboží s dobíhající zárukou zákazníkům nenabízí, sází raději na rychlé doplňování zásob. „Chce to ovšem být na place šest dní v týdnu. Neustále se snažit, aby vše bylo čerstvé. Doplňovat zásoby tak, jak prodáváte. Když lhůta dobíhá, označím zboží cedulkou a nabídnu v akci,“ popisuje Událostem247 prodejce.

Suroviny z vlastní zahrádky, oběd uvařený doma

Starobní důchodkyně Hana Trlicová má specializovanou prodejnu levných potravin v blízkosti bydliště. Událostem247 vylíčila: „Nabízejí tam hlavně zboží, jemuž dochází datum spotřeby. Tam je to lacinější, ale já tam moc nechodím. Protože salám, kterému už ten den dochází lhůta trvanlivosti bych nekoupila, vím, že sama bych ho nestačila sníst. Ale třeba kečup nebo nějaké zavařeniny jsem si koupit troufla. Když mají napsáno, že se mají spotřebovat do konce července, tak nečekám, že budou hned prvního srpna zkažené.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Domácí vaření

Paní Trlicová se v poslední době více snaží samozásobit potravinami z vlastních záhonků. „A taky se hodně vracíme k vaření doma. Učím to syna, který je taky sám. Jako za časů našich babiček,“ dodává seniorka pro Události247. Jak dnes efektivně ušetřit domácí produkcí potravin radí server Měšec. Například stále populárnější domácí chleba dokonce vydrží čerstvý déle, než kupovaný, pokud jsou správně dodrženy výrobní postupy. Server dále inspiruje k produkci vlastní šunky, chilli papriček nebo zdravého cukru.

Jsou pro vás ceny potravin při nákupu důležité?

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články