Většina lidí je přesvědčena, že nejkvalitnější vejce jsou ta, která snesou slepice chované na farmách. Teď se však ukázalo, že opak může být pravdou.
O tom, že se domácím vajíčkům ta z obchodu nevyrovnají, je přesvědčeno 400 tisíc australských chovatelů slepic. Píše o tom web Aktuálně. Jak zjistil nedávný výzkum zaměřený na chov ve městech jako jsou Sydney nebo Melbourne. Vejce slepic z australských dvorků na území měst obsahují až 40krát více olova než ta z komerčního chovu, informuje dále Aktuálně.
Problémy jsou v půdě
Vědci tuto problematiku zkoumali 20 let, píše web Kupi. Slepice přijímají olovo z půdy. Zjistila to studie, která zmapovala oblasti s vysokým a nízkým rizikem jeho výskytu. Výzkumníci se zaměřili na velká města jako Sydney, Melbourne a Brisbane. Téměř každá druhá slepice v Sydney měla podle studie významné hladiny olova v krvi. Zhruba polovina analyzovaných vajec pak obsahovala olovo v množství, které může pro strávníky představovat zdravotní problémy.
Aby nedošlo k překročení limitu, musela by půda obsahovat 117 miligramů olova na kilogram. Oficiální doporučení pro obytné oblasti v Austrálii ale toleruje více než dvakrát větší množství, píše Aktuálně. Více olova našli výzkumníci u starších domů, kde se dříve často využívaly barvy a trubky, které obsahovaly tento nebezpečný prvek, uvádí web Aktuálně. Lidé by si podle studie měli nechat prověřit množství olova v místě, kde slepice chovají.
Olovo je nebezpečné především pro děti
Akutní otravy olovem se projevují bolestmi břicha, zácpou a chudokrevností. Vykytují se však velmi vzácně. Jak uvádí web Bezpečnost potravin, v důsledku dlouhodobého příjmu se však olovo a ostatní těžké kovy hromadí v játrech i ledvinách a poškozují je. „Dlouhodobý příjem olova ovlivňuje především nervový systém. Jeho konzumace je nebezpečná hlavně pro děti. Může to u nich zpomalit vývoj nebo snížit schopnosti učení a inteligence,“ řekl Událostem247 mluvčí Státní veterinární zprávy Petr Vorlíček.
Olovo je obsaženo v různých potravinách. Odstranit ho je možné důkladným mytím ovoce a zeleniny, což je zvlášť důležité v případě kadeřavých, chlupatých nebo drsných povrchů. Také v případě drobných plodů, například rybízu. Web Bezpečnost potravin doporučuje v případě potřeby ovoce a zeleninu oloupat. Není ani vhodné trhat divoce rostoucí plody u silně frekventovaných silnic.