Předpověď počasí: Podzim pro nás nebude příznivý. Před nadcházejícím počasím bychom měli být na pozoru

První podzimní víkend přinese chladné noci, někde teploty klesnou i pod bod mrazu. Přes den se ale objeví sluníčko a teploty budou atakovat dvacet stupňů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přízemní mrazíky se letos dostavily dříve než v předchozích letech, jak informuje web TN. Loni se začaly objevovat až od 9. října. Uspíšení mrazíků škodí hlavně vegetaci, zejména zelenině. „Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů,“ cituje web TN výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Studené ráno bylo už ve čtvrtek, kdy na Šumavě na Rokytské slati teplota klesla k minus pěti stupňům.

Mrzlo i ve městech

Pod bodem mrazu ale bylo také například v Chebu, Karlových Varech či Liberci, informuje dále web TN. První podzimní den byl ale vydařený. V pátek byla na většině území jasná obloha a teploty se pohybovaly během dne od 12 do 16 stupňů. Povedený bude z hlediska počasí i první podzimní víkend. Jak píše server TN, do Česka pronikne teplejší vzduch od jihozápadu a odpolední teploty tak mohou místy atakovat i 20 stupňů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ochrana před mrazem

Neděle už bude méně slunečná. Obloha bude během druhého víkendového dne oblačná až zatažená a místy se objeví déšť nebo přeháňky. Teploty ale budou příjemné. A to i ty noční. Ze soboty na neděli se budou minima pohybovat mezi devíti až pěti stupni Celsia a nedělní denní teploty dosáhnou 15 až 19 stupňů Celsia, informuje dále web TN. Vcelku příjemná je i předpověď ČHMÚ na příští týden. Relativně vysoké teploty si Česko užije hlavně v pondělí, kdy budou denní maxima 14 až 18 stupňů.

Průměrný podzim

Radost by neměl zkazit ani pohled na oblohu, která bude místy polojasná. Přeháňky s deštěm se vyskytnou jen ojediněle. Od úterý už ale bude obloha převážně oblačná až zatažená a nutné bude počítat také s deštníky, protože přeháňky zasáhnou většinu území. Teploty už také nebudou hřejivé. Nejvyšší denní teploty dosáhnou v úterý a ve středu 15 stupňů Celsia. Přestože jsou podle meteorologů teploty v tomto týdnů až o tři stupně nižší, než je obvyklé, na konci měsíce přijde zlepšení.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Podzim

Jak uvádí web Eurozprávy, přelom září a října přinese lehké oteplení. „Následující dva týdny by měly být trochu teplejší, ale průměrná týdenní teplota se bude pohybovat na hranici podprůměrných a průměrných hodnot a poslední předpovědní týden (od 10.10.) očekáváme, že bude opět chladnější s pravděpodobnou odchylkou -2,5 °C od dlouhodobého průměru,“ informují meteorologové ve svém dlouhodobém výhledu. Průměrné má být období do 16. října i z hlediska srážek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články