Rusové byli svědky hrůzného činu, který vyvolal v ulicích obrovskou paniku

Mezi obyvateli druhého největšího ruského města došlo k panice. Objevily se dokonce spekulace o spuštění protivzdušné obrany.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sociální sítě zaplavila videa ukazující „neobvyklé stopy na obloze“ nad ruským městem Petrohrad, informuje web Express. V obyvatelích tajemný úkaz vyvolal obavy, že byla spuštěna protivzdušná obrana. K panice mezi lidmi přispělo hlavně středeční oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina o částečné mobilizaci. Tím dal šéf Kremlu jasně najevo, že válka na Ukrajině neprobíhá sice podle plánu, ale Moskva se rozhodně nehodlá vzdát. Není se tak čemu divit, že místní záhadné scény na obloze nenechaly klidnými.

Zatýkání po celé zemi

Uživatelé sociálních sítí úkaz komentovali slovy jako: „Velmi podobné kondenzačním stopám z raket“, „Protivzdušná obrana střílí na něco nebo nic“, uvádí dále server Express. Podle některých došlo k vypuštění protivzdušné obrany omylem, další si zase myslí, že šlo o stopy po letadlech. V době, kdy se záhadné úkazy na obloze objevily, startovala z Petrohradu dvě letadla. Web Express také upozorňuje, že zatímco někteří hromadně fotili nebe nad Petrohradem, v ulicích města byli biti policií demonstranti, kteří vyjadřovali nesouhlas s vyhlášenou mobilizací.

Protesty neproběhly jen v druhém největším ruském městě, ale po celé zemi. Podle webu OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy, už byly v souvislosti s protesty zadrženy tisíce lidí, píše ČTK. Jen v den vyhlášení mobilizace, tedy ve středu, to bylo více než 1300 lidí. V pátek pak v Moskvě skončilo v policejních celách kvůli veřejnému nesouhlasu dalších 100 lidí. Po celé zemi to bylo dalších téměř 300 osob. Podle některých svědků příslušníci bezpečnostních složek proti demonstrantům používali elektrické paralyzéry, uvádí dále ČTK.

Do války musí i nezkušení

Částečná mobilizace se má oficiálně dotknout zhruba 300 tisíc mužů s předchozími vojenskými zkušenostmi. Jak ale upozorňuje web ČT24, z celého Ruska proudí informace, že do armády jsou povoláni také ti, kteří nikdy zbraň nedrželi. Povolávací rozkaz tak dostal například i Viktor Bugrejev, který pracuje jako IT specialista a s vojnou nemá žádné zkušenosti. Nastoupit ale musí. „Půjdu. Mám snad nějakou jinou možnost? Buď budu ve tři odpoledne u odvodu, nebo mě čeká trestní stíhání,“ cituje jeho vyjádření web ČT24.

Objevily se také záběry, jak jsou povoláváni studenit z univerzity v Burjatsku, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že studentů se mobilizace netýká. Není se tak čemu divit, že řada Rusů po rozhodnutí ruského prezidenta ze země utíká. Jak uvádí web Express, na gruzínsko-ruské hranici jsou až 30 kilometrů dlouhé fronty a nárůst hlásí také hraniční přechody do Finska. Středeční prohlášení šéfa Kremlu představuje první veřejnou mobilizaci Ruska od druhé světové války.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články