Ruští propagandisté přišli s teorií, že za sabotáží na Nord Stream stojí Velká Británie

Konspirační teorie kolem útoku na plynovod Nord Stream se množí nejen na Západě, ale také v Rusku. Jedna z nich tvrdí, že za explozemi v Baltském moři stojí britští potápěči.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O nejnovějším tvrzení prokremelských příznivců informuje web Daily Mail. Moderátorka Olga Skabajevová řekla, že podle ní například u plynovodu Nord Stream probíhala tři dny potápěčská cvičení Velké Británie, a to v čase, kdy došlo k sabotáži. Dále zmínila, že několik týdnů před explozí kolem místa kroužil americký vojenský vrtulník. „Místo výbuchu je jen utajované místo pro cvičení, kde Dánsko a NATO pravidelně trénují,“ cituje web Daily Mail prohlášení Skabajevové. Pro tvrzení ale nemá důkazy.

Vyjádřil se i Putin

Tím ale její výčet zdaleka neskončil. Podle televizní moderátorky se v červnu Spojené státy měly pochlubit úspěchy svých podvodních dronů, a to také na místě, kde k útokům došlo. „Nyní šéf Pentagonu Austin nabízí Dánsku a Švédsku svou pomoc při vyšetřování. A najednou se západní média usilovně snaží vtlačit široké veřejnosti myšlenku, že výbuchy plynu způsobil Kreml,“ cituje dále Skabajevovou server Daily Mail. Za vysoce pravděpodobné tak příznivkyně ruského prezidenta považuje, že za útoky stojí Britové.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Projev Vladimira Putina

Zároveň ale přiznala, že k tomu neexistuje žádný důkaz. Moderátorka tak pokračuje v ruské verzi, která tvrdí, že za „teroristickým činem“, jak Moskva útok na plynové potrubí označila, stojí Západ. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém pátečním projevu obvinil z poškození plynovodu „anglosaské vůdce“, informuje web Express. „Ve skutečnosti začali ničit celoevropskou energetickou infrastrukturu. Každému je jasné, kdo z toho má prospěch. Samozřejmě to udělal ten, kdo z toho měl prospěch,“ uvedl šéf Kremlu.

Vzájemná nařčení

Podle ředitele ruské zahraniční zpravodajské služby Sergeje Naryškina se ale Západ snaží zakrýt, kdo útok provedl. Kreml proto požaduje, aby byly incidenty důkladně prošetřeny na mezinárodní úrovni. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové má z přerušených dodávek prospěch hlavně Washington. Západní státy ale mají poměrně jasno v tom, kdo za útoky na Nord Stream stojí. Podle evropských politiků i Evropské unie bylo poškození v Baltském moři úmyslné, píše ČTK.

iZdroj fotografie: Совет Федерации / Creative Commons / CC BY
Marija Zacharovová

Podle lotyšského ministra zahraničí Edgarse Rinkévičse tímto incidentem vstoupil starý kontinent do nové váze hybridní války. Výbuchy zvýšily ceny plynu na burze, informuje dále ČTK. Jak upozorňuje web Daily Mail, ani jeden z plynovodů Nord Stream nebyl v pondělí, kdy se objevily první trhliny, v provozu. Přesto byly v potrubích obrovské zásoby plynu, které unikají do moře. Výbuchy také způsobily nebezpečné vlnobití, které narušilo lodní dopravu a může způsobit ekologickou katastrofu, píše dále server Daily Mail.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články