Bezbranný Putin: Celý jeden kontinent se postavil proti šéfovi Kremlu a jeho armádě

Putinovo rozhodnutí o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku vyvolává reakce celého světa. Nové sankce se mají týkat majetku i cestování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O dalších trestech pro Rusy informuje web Daily Mail. Austrálie uvalila další finanční sankce a zákazy cestování na skoro 30 proruských separatistů a vysokých úředníků, kteří legitimizují anexi ukrajinských území. Země zároveň podpořila prohlášení Ukrajiny, že Rusko svým nejnovějším krokem porušilo úmluvy OSN a celá věc by tak měla být řešena u Mezinárodního soudního dvora, píše dále web Daily Mail. Ten už dříve vydal příkaz, aby se ruské vojenské síly z Ukrajiny stáhly.

Trestá i Rusko

Podle australského vicepremiéra Richarda Marlese navíc vláda zvažuje, jak může ještě více Ukrajinu dlouhodobě podpořit. Kyjev už Canberru vyzval, aby poskytla další vojenské vybavení na podporu úsilí odrazit ruské síly. Sankce nemíří jen jednosměrně. V září také Rusko přitvrdilo vůči Austrálii. Na seznam nepřátelských osob přibylo dalších 41 Australanů, kteří mají zakázán vstup do země. Mezi jmény se objevily také významné mediální postavy, připomíná web Daily Mail. Již dříve Moskva zakázala přicestovat australskému premiérovi a ministrům.

Na největší anexi v Evropě od druhé světové války reagovaly i další státy. Albánie potrestá dalších 28 lidí, kteří toto rozhodnutí legitimizují. Referenda považuje země za falešná, píše dále web Daily Mail. Potrestat Moskvu prostřednictvím nových sankcí hodlají také Spojené státy, Velká Británie i Kanada. Nový, v pořadí sedmý balíček sankcí, připravuje také Evropská unie. Součástí má být také rozšíření seznamu osob, které mají zakázaný vstup na území sedmadvacítky, informuje server Aktuálně.

EU chce ovlivnit i ruské firmy

Evropská komise také navrhuje, aby vznikla dohoda o „právním základu“ pro globální zastropování ceny ruské ropy, došlo k dalšímu omezení obchodu s Ruskem a trest má mít dopad také na občany členských zemí EU. Ti by nově nesměli sedět ve vedení státních ruských firem, píše dále web Aktuálně. Smlouvu o připojení čtyř okupovaných ukrajinských regionů k Rusku podepsal prezident Putin v pátek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ursula von der Leyenová

O dva dny později ruský ústavní soud připojení Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti schválil, informuje ČTK. Ukrajina tím přijde o zhruba 15 procent své celkové rozlohy. Obavy vyvolává především prohlášení šéfa Kremlu, že anektovaná území bude Rusko hájit „všemi dostupnými prostředky“, jak píše ČTK. Kyjev se nehodlá dobrovolně svého území vzdát, a tak Kreml hrozí použitím jaderných zbraní.

CO si o prohlášení australských politiků myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články