Rusové dávají zbraně do rukou i malým dětem ve školkách. Neštítí se ničeho, chtějí jen vyhrát

Lekce o zbraních dostávají v moskevských školkách děti ve věku čtyř a pěti let od důstojníka ve vojenské uniformě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

O případu ukázky kulometu Kalašnikov dětem v mateřské školce informuje web Daily Mail. Z videa, které se dostalo na veřejnost je patrné, že děti o zbraních poučuje Pavel Firsov, který je členem militaristického prokremelského hnutí Combat Brotherhood. Jde o tak muže, který dříve sloužil ve vojenských operacích a o svých zkušenostech pravidelně vypráví starším dětem. Tentokrát ale zamířil k těm nejmenším. Neváhal je učit o „vlastnostech, které odlišují skutečného ochránce vlasti“, píše dále web Daily Mail.

Rodiče nesouhlasí

Dětem kromě kulometu ukazoval také protitankový granátomet. Řada komentátorů je z takového počínání pobouřena. „Pochopil jsem správně, že bojovník přinesl do školky kulomet a plamenomet? Nemyslitelné,“ cituje slova jednoho z nich web Daily Mail. Další zavzpomínal na své dětství, kdy se ve školce učilo o světovém míru a o zbraních nepadalo ani slovo. „Nyní se šťastným ruským dětem říká, jak a co použít k zabíjení špatných lidí,“ cituje dále web Daily Mail.

Situace je o to smutnější, že ve válce na Ukrajině zemřely desetitisíce ruských vojáků. Na to ale zřejmě v přednášce válečný veterán neupozorňuje. Rodiče dětí si toho ale jsou moc dobře vědomi, a i proto s takovými přednáškami pro nejmenší nesouhlasí. „Nebyli jsme varováni. Měli jsme jen štěstí, že naše dítě tento den nebylo ve škole,“ cituje z vyjádření jednoho z rodičů server Daily Mail. Navíc zřejmě Firsov svým postupem porušil zákon, který říká, že není dovoleno zatahovat děti do vojenské propagandy, upozorňuje dále Daily Mail.

Důraz na vlastenectví

Ne všichni komentující ale neměli pro takové chování pochopení. Naopak činnost vojenského veterána uvítali. Podle některých se chlapci musí naučit o zbraních, aby se z nich nestali zbabělci. Nejen o zbraních se přitom snaží ruský režim vyučovat už na základních školách. Jak informoval web Aktuálně, od začátku letošního školního roku se klade důraz v ruském školství také na vlastenectví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žáci po zazpívání státní hymny a slavnostním obřadu vztyčení vlajky dochází každý týden na výuku vlastenectví

Každý týden musí žáci zpívat státní hymnu a po slavnostním obřadu vztyčit vlajku. Od učitelů také dostávají vysvětlení, že „skuteční vlastenci jsou připraveni bránit svou vlast se zbraněmi v rukou“, píše dále web Aktuálně. Je tak evidentní, že Moskva se snaží vychovat generaci, která bude ochotna bojovat. Při nedávné částečné mobilizaci se ukázalo, že stávající Rusové tomu nejsou nakloněni. Ze země utekly kvůli neochotě zapojit se do armády statisíce lidí.

Co si o ruské výuce ve školce myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články