Školní jídelny horší jak za bolševika. Dětem podávaly jídlo, které vařily v otřesných podmínkách

Ve školních jídelnách se stravuje skoro 77 procent dětí v Česku. Nejvíce na Vysočině, kde je to přes 93 procent.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Naopak nejméně dětí, zhruba 48 procent, chodí do jídelen v Praze. Nejčastějším důvodem, proč dítě nechodí do jídelny, je to, že se stravuje doma. Psaly o tom České noviny. V 17 procentech případů dítěti strava v jídelně nechutná a u téměř 13 procent je důvodem to, že jsou obědy pro rodinu moc drahé a nemůže si je dovolit, informují České noviny.

Pro rodiče je důležité, aby jídlo dětem chutnalo

O školní jídelníček a o to, jak dítěti chutná, se pravidelně zajímá 86 procent rodičů. Pro téměř 65 procent je prioritou, aby dítěti chutnalo, 62 procent uvedlo i potřebu, aby dítě jedlo zdravě a vyváženě, dodávají České noviny. Pro zhruba 60 procent rodičů je důležité, aby dítě nemělo hlad, pokračují České noviny. Jedenáct procent rodičů by chtělo, aby se dítě u oběda vzdělávalo o zdravém životním stylu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zařízení poskytující stravovací služby včetně zařízení školního stravování a stravování dětí se řadí mezi potravinářské podniky, které spadají do dozorové kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví

Velmi důležitými parametry školního stravování je pro 39 procent rodičů stálá kvalita jídel, pro 37 procent nabídka čerstvého ovoce a zeleniny a 33 procent dotázaných jako nezbytnost uvedlo dodržování hygieny, píší dále České noviny. Školní jídelny vaří podle výživových norem, připomíná web Českého rozhlasu. Podle Českého rozhlasu existuje takzvaný spotřební koš, který udává potraviny, z kterých mají kuchařky vařit a kolik jich má za měsíc být.

Jídlo může obsahovat i toxické látky

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina, který má největší podíl strávníků ve školních jídelnách, provedla v prvním pololetí roku 2022 celkem 118 kontrol provozoven školního stravování. Z toho 47 z nich prokázalo závady. „Nedostatky byly většinou stavebního a technického charakteru. Šlo například o opotřebené pracovní stoly a špalek pro zpracování syrového masa, nebo oprýskané nátěry robotů a manipulačních vozíků,“ uvedla pro Události247 ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých Kamila Hodaňová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nezbytné požadavky vyplývají z právních předpisů, které jsou aplikované přiměřeně pro konkrétní podmínky v každé provozovně

Objevily se také případy otravy jídlem ve školách. Například studenti a pedagogové gymnázia v Uherském Hradišti se zřejmě přiotrávili obědem ze školní jídelny. Psal o tom web iDobrýden. Bolesti břicha, nevolnosti a zvracení je postihly v ten samý den, kdy jim kuchařky k obědu uvařily srbský kotlet s luštěninovými těstovinami, napsal web. Jídlo, které děti ve škole jedí, může obsahovat také zvýšený podíl některých toxických látek, například niklu. Psal o tom Blesk.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články