Třicetiprocentní meziroční nárůst cen vajec dělá vrásky velkým odběratelům. Za drahotu může mimo jiné i ptačí chřipka.
Každá sleva vajec bezpečně naplní hypermarkety k prasknutí, všímá si CNN Prima News. Jedna z potravin, kterou si lidé zvykli považovat za naprosto nepostradatelnou, se stává vzácnější a hlavně dražší komoditou. Nedostatek vajec kvůli šíření nákazy ptačí chřipky zvyšuje jejich cenu, citoval iDnes místopředsedu Českomoravské drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského. Situace se navíc podle iDnes nelepší. Do zdražování produktu se podle Mlázovského promítly i ceny energií, které nadále rostou, dodává iDnes.
Zdražení sladkého pečiva nelze svalovat jen na ceny vajec
Jak uvádí CNN Prima News, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vejce v září meziročně zdražila o 30 procent. V říjnu 10 kusů stálo průměrně 47,85 kč. Petr Křivka ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR na dotaz Událostí247 uvádí: „Nyní zdražuje v podstatě každá nákladová položka. Současný růst ceny vajec o více než 30 % nebude mít vliv na ceny chleba a běžného pečiva (tedy ani rohlíku), zde se vejce nepoužívají.“
Problém však podle něj bude u jemného pečiva, aktuálně např. u vánoček. Obecně kvalita vánočního pečiva je přímo úměrná množství použitých vajec a másla, tedy čím větší obsah těchto surovin, tím je výrobek kvalitnější, řekl Křivka. Zde se dá očekávat zdražení sortimentu. „To ovšem není způsobeno jen růstem cen vajec. Zdražily také cukr, mouka, máslo a další nenahraditelné základní suroviny kvalitního sladkého pečiva,“ dodává Křivka pro Události247.
Vánoce bez vajíček. I bez stresů
Češi se už snaží obejít bez vajíček: Vyzkoušejte vánoční cukroví bez vajíčka, radí web nejrecept. Podle autorů se i vánoční sladké cukroví dá připravit bez přidání této prý nepostradatelné ingredience. Jsou opravdu k nerozeznání od těch s vajíčkem, píše dále web. Těsto podle nejreceptu vznikne z jemně proseté mouky s kostičkami margarínu, moučkového cukru a citronové šťávy.
Eva Stará Událostem247 řekla, že je dnes ráda, že si od každoročního rituálu s cukrovím už před lety odvykla. „Kvůli linii, ale i kvůli stresům. Před Vánoci všichni běsní s nakupováním a s tím, že nestíhají napéct. A přitom to měly být svátky pokoje. Moje okolí si zvyklo, a tolerují, že u mě se patnácti druhů cukroví nenamlsají. Po svátcích toho stejně tolik končí v kontejnerech.“ Chápe, že se lidi bojí zdražujícího chleba, ale říká: „Cukroví prostě nepatří mezi nezbytnosti.“