Češi v krizi mění svoje návyky. Netuší však, že snaha ušetřit peníze je může stát život

Nárůst počtu kuřáků v době finanční krize ukázala americká studie, která se zaměřila na rok 2009 a 2010.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kvůli stresu z aktuální ekonomické situace může začít více lidí kouřit, případně přechází na levnější tabákové výrobky. Uvedl to předseda České asociace proti plicním chronickým respiračním onemocněním Milan Sova. Lidé se snaží ušetřit také na jídle a kupují levnější a často méně zdravé potraviny. Uvádí to průzkum společnosti Edenred.

Větší závislost na nikotinu

Pacienti, kteří byli nezaměstnaní nebo ztratili práci, začali více kouřit,“ uvedl k výsledkům studie pro České noviny Sova. Dodal, že pacienti už teď mluví o tom, že mají stres a obavy z budoucnosti. Právě stres také často lidi k užívání nikotinu vede, píší České noviny. „Když kuřák nebude mít peníze, tak místo zahřívaného tabáku sáhne po klasické cigaretě nebo si je bude sám balit z tabáku,“ vysvětlil lékař pro České noviny. Proti alternativám s nikotinem, na kterém vzniká závislost, v nich škodí zdraví také zplodiny hoření.

iZdroj fotografie: Unsplash
Na jednoho zemřelého kuřáka připadá 15 ztracených let života (Souhrnná zpráva o závislostech v ČR 2021, 2022). Ze současných kuřáků více než tři čtvrtiny představují denní kuřáci, přesně 17,6 % všech respondentů. Denně kouří 22,0 % mužů a 13,3 % žen

Podobně by někteří lidé mohli přistupovat také ke kvalitě jídla a místo zdravějších a často dražších potravin nakupovat ty, které jsou nezdravé a levné. Psal o tom web iDnes. Jen za poslední rok vzrostly spotřebitelské ceny o více než pětinu, píší dále České noviny. Na jídle už v současné době podle aktuálních průzkumů šetří šest z deseti lidí, dodává iDnes. Pro více než čtvrtinu jde přitom o citelný, nebo velmi výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků.

Dají se koupit i zdravé levné potraviny

Většina pacientů uvádí, že ovoce a zelenina jsou pro ně moc drahé, a proto je do jídelníčku už ani nezařazují,“ řekl Událostem247 předseda České asociace nutričních terapeutů Martin Krobot. „Lidé se pak uchylují kvůli financím k nákupu průmyslově zpracovaných potravin, které mají vysoký obsah soli, tuku a cukru a mohou v tomto kontextu uvažování vyjít výrazně levněji. Jde například o hotová jídla, sladkosti, sušenky, párky, konzervy, instantní nudle, slazené nápoje nebo balené pečivo,“ doplnil Krobot.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zásadní roli v rozvoji obezity sehrávají špatné stravovací návyky a nedostatek pohybové aktivity dítěte

Jen 37 procent lidí si nyní podle svých slov dopřává stejně kvalitní jídla jako před rokem, tedy v období před prudkým růstem inflace, píše iDnes. Podle expertů se však dají koupit i levné potraviny, které jsou zdravé. Například čočka nebo červená řepa, informuje dále iDnes.

Nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny nebo luštěnin může vést k rozvoji civilizačních chorob, jako jsou cukrovka, rakovina, obezita nebo nemoci srdce a cév, psaly České noviny. Řada těchto nemocí může vést k vážným problémům, v horším případě ke smrti. Aktuálně bojuje s nadváhou 71 procent českých mužů a 57 procent žen, doplňují České noviny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články