Češi se hodlají na Vánoce utrhnout ze řetězu. Každý z nich chce utratit přes 13 000 Kč

Blížící se vánoční svátky dělají mnoha lidem kvůli financím starosti. Většina lidí ale plánuje za dárky a věci kolem utratit více než loni.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Letošní rok je pro řadu domácností jeden z nejnáročnějších minimálně z hlediska financí. Vysoká inflace dopadá téměř na každého. Zvyšují se výdaje za bydlení, náklady na energie, více peněz měsíčně spolknou nákupy potravin i pohonných hmot. Není téměř nic, co by v roce 2022 nezvýšilo svou cenu. Příjmy se přitom pohybují vzhůru mnohem pomalejším tempem. Následek těchto okolností je jasný. Lidé chudnou. Ani to jim ale nezabrání, aby i letošní nejvýznamnější svátky roku oslavili ve velkém stylu.

Lidé nemají, kde brát

Nedávný průzkum ukázal, že Češi hodlají za dárky, jídlo a ozdoby utratit o tisíc korun více než loni. Celkem má jít v průměru o částku 13 635 korun, píše ČTK. Na dárky má jít 7513 korun, na jídlo a pití 3403 korun a přes 2719 korun padne u většiny domácností na výzdobu. Na první pohled se může zdát, že vánoční náklady vyšší jen o tisíc korun oproti loňsku jsou zanedbatelné, není tomu tak. Kvůli vysokým cenám energií a potravin už řada lidí v letošním roce byla nucena sáhnout na své úspory, protože jim peníze na běžné výdaje nestačí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kvůli zdražování bude mít řada Čechů letos méně cukroví

„Mám stavební spoření, tam teď vybírat nemůžu, a pak úspory v dlouhodobých fondech. Podle výpisu vidím, že mi je teď stejně požírá inflace, a vím, že na tom budu tratit, ale část peněz z fondů vytáhnu,“ popsala pro web Seznam Zprávy samoživitelka Kateřina z Prahy. V tomto případě mají finance směřovat na kroužky dcery a provoz domácnosti. Server Seznam Zprávy ale zároveň připomíná, že v průzkumu agentury STEM/MARK pro Home Credit 17 procent domácností uvedlo, že jejich rodinné úspory klesly na nulu.

Kvůli pěkným Vánocům sahají po půjčce

Pokud mnoho rodin každý měsíc bojuje s tím, aby vůbec vyžilo z měsíční výplaty, těžce se jim budou hledat tisíce korun na Vánoce. I proto hrozí, že některé domácnosti budou muset využít půjčky. Loni si na dárky půjčil každý desátý Čech, letos to zvažují jen tři procenta lidí, píše ČTK. Pro většinu je motivací udělat dětem a rodině pěkné Vánoce. Zhruba 42 procent z těch, kteří si plánují půjčit, hodlají peníze využít na nákup hraček pro děti, vyplynulo z průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos.

Takové rozhodnutí je přitom kvůli možné další vlně zdražování může dostat do ještě větších finančních problémů. Neschopnosti půjčku splácet se ale obává jen 31 procent, kteří si plánují na Vánoce vzít peníze od banky, informuje dále ČTK. Nešetřit na Vánocích plánují také Poláci, kteří hodlají utratit v průměru 1427 zlotých (7392 korun), píše web Money. Největší část výdajů, a to 585 zlotých (3030 korun), plánují obyvatelé sousedního státu vynaložit na potraviny. Za dárky zhruba 500 zlotých (2590 korun).

Kolik za dárky letos chcete utratit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články