FIFA Zelenskému zatrhla promluvit v rámci finále mistrovství světa. Svůj projev zveřejnil sám

Téměř celý svět vychází ukrajinskému prezidentovi v jeho požadavcích vstříc. Fotbaloví funkcionáři se ale válkou na Ukrajině zabývat nechtějí.

i Zdroj fotografie: The Presidential Office of Ukraine / Creative Commons / CC-BY
                   

Ukrajina má podporu nejen západních lídrů, ale také obyvatelstva. Na podzim si nechal Evropský parlament udělat průzkum Eurobarometru, který ukázal, že podporu válkou zasažené zemi schvaluje 74 procent obyvatel EU, píše web TN. Nejvíce stojí na straně Ukrajiny Švédové, kde se vyslovilo pro pomoc 97 procent obyvatel. Česko je v této otázce pod průměrem EU, podporu Kyjevu schvaluje 68 procent občanů. Zároveň je třeba upozornit, že obyvatelé EU mají strach, že se jejich životy kvůli válce změní, upozorňuje server TN.

FIFA se politice vyhýbá za každou cenu

Válka přirozeně vyvolává obavy. Strach z reakce proto stál zřejmě za posledním rozhodnutím Mezinárodní fotbalové asociace. Tu požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o možnost vystoupit v neděli před finále mistrovství světa v Kataru, píše web Blikk. FIFA ale požadavek zamítla. Postoj zřejmě ovlivnila snaha fotbalových funkcionářů držet se během mistrovství světa v Kataru od politiky stranou. Nevyjadřovala se ani ke spekulacím, že hostitelská země získala práva k organizaci díky korupci.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Fotbalové mistrovství světa v Kataru probíhalo od 20. listopadu do 18. prosince

Katar je také zemí, kde nejsou zachovávána základní lidská práva. Postihována je hlavně LGBT komunita, připomíná web Blikk. Na to chtěli sportovci západních zemí poukazovat nošením duhových kapitánských pásek. Od toho ale bylo nakonec upuštěno, protože FIFA umožnila rozhodčím udělit žlutou kartu těm, kteří by tak učinili. FIFA Katar obhajuje. Prezident asociace Gianni Infantino před začátkem světového turnaje ve svém projevu hostitelskou zemi hájil a obvinil západní svět z pokrytectví a rasismu, uvádí server Euronews.

Zelenskyj volá po globálním míru

Zelenskyj chtěl vystoupit před finále mistroství světa na projektorech na stadionu a mluvit o důležitosti světového míru. Už dříve ukrajinská hlava státu vystoupila na několika mezinárodních akcích. Šlo například o předávání cen Grammy či filmový festival v Cannes, připomíná web Euronews. FIFA mu tuto možnost nedala. Zelenskyj proto svůj projev zveřejnil sám. Mluvil v něm hlavně o propojení fotbalu a svobody, informuje web Novinky. Poukazoval na to, že i na fotbalové akci vystupují různé země a národnosti a dodržují fair play.

„Ve válce nejsou šampioni, nemůže být remíza. Oznamuji iniciativu uspořádat během této zimy summit globálního míru. Summit, který má sjednotit všechny národy světa kolem věci globálního míru. Tribuny stadionů se po zápase vyprázdní, ale po válce zůstávají prázdná města. Proto musí války selhat a mistrem se má stát mír, jako je tomu zde – nyní v Kataru! Světový pohár, ale ne světová válka. Je to možné,“ cituje slova ukrajinského prezidenta server Novinky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články