Většina společnosti si je vědoma nebezpečnosti velkého množství cukru, soli a nasycených tuků v nezdravém jídle. Ukazuje se, že problém je mnohem větší.
Nezdravá jídla jako hamburgery, chipsy, čokolády a další sladkosti vedou ke zdravotním problémům, informuje web Daily Mail. Nejčastěji se v souvislosti s velkým množstvím cukru, soli a nasycených tuků skloňuje chronická obezita, se kterou souvisí mnoho zdravotních potíží. Výzkumníci ale teď přišli s dalšími znepokojivými zjištěními. V tabulkách hořké čokolády byly objeveny toxické kovy, píše dále Daily Mail. Experti přitom nezkoumali nějaké levné sladkosti, ale prověřené značky jako Hershey’s, Lindt či Tony’s Chocolonely, uvádí Daily Mail.
Překvapivá zjištění
Celkem prošlo kontrolou 28 čokolád od různých výrobců a všechny obsahovaly alarmující množství kadmia a olova, dodává Daily Mail. Tyto kovy mohou způsobovat závažné zdravotní problémy jako je selhání ledvin, slabé kosti a ztrátu paměti. Web Plus Jeden Deň přitom připomíná, že dosud byla hořká čokoláda vychvalovaná pro své příznivé účinky na zdraví. Nepříjemné překvapení ale podle Daily Maily způsobilo zkoumání i dalších pochutin. Do kuřecích nugetek, bramborových lupínků a dalšího rychlého občerstvení se přidává chemická látka z butanu.
Snahou je udržet je déle čerstvé, uvádí Daily Maill. Jde přitom o chemikálii, která se používá při výrobě zapalovačů. Web Plus Jeden Deň připomíná, že terciální butylhydrochinon byl zkoumám americkým Úřadem pro potraviny a léčiva (FDA) už v 70. letech, kdy dostal povolení, protože se v nízkých dávkách považuje za bezpečný. Ve větších se ale spojuje s nádory, se zvětšenými játry, s křečí či paralýzou. Přesto je možné ho najít v kuřecích nugetkách, instantních nudlích či svačinových krekrech, uvádí Daily Mail. Výčet škodlivých oblíbených potravin však nekončí.
Nebezpečí číhá všude
Velmi nebezpečná látka byla objevena americkými výzkumníky také v pečivu. Na výrobu chlebů, muffinů, ale i sušenek se do mouky přimíchává bromičnan draselný. Jde o látku, která se po celá desetiletí používá jako výbušnina, píše Daily Mail. Zároveň ale pomáhá těstu kynout a udržet si lepší tvar. Laboratorní studie ho spojují s rakovinou štítné žlázy, ale FDA zatím tuto látku nepostavila mimo zákon, uvádí Daily Mail. V Evropské unii je situace jiná. Dobře nedopadly u výzkumníků v New Yorku ani další jídla rychlého občerstvení.
Většina oblíbených položek obsahovala malé množství ftalátů, což je sloučenina používaná k výrobě plastů. Spojovány jsou s ní zdravotními problémy jako hormonální poruchy, neplodnost či poruchy chování a učení u dětí. Ani sázkou na zeleninu se lidé nebezpečným látkám nemusí vyhnout.
Web Nutritioninsight informuje, že rakouští vědci našli toxické chemikálie v hlávkovém salátu. Přenášeny na ně mohou být větrem ze splaškových vod. Dostat se mohou k rostlinám i látky ze silnic při opotřebovávání pneumatik. Je tak jasné, že v těchto potravinách se nachází život ohrožující věci.