Špatná zpráva pro Západ: Rusko hodlá vytvořit protiváhu NATO

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv opět přišel se zajímavou předpovědí. Tentokrát se týká zemí „podrážděných Spojenými státy“.

i Zdroj fotografie: Presidential Press and Information Office / Creative Commons / CC BY
                   

Web Onet připomíná, že bývalý ruský prezident se v aplikaci Telegram vyjadřuje často bez jakýchkoli omezení. Od začátku ruské invaze směřuje většina jeho peprných příspěvků hlavně k západním zemím. Medveděv je například označil za „morálně prohnilé“, dále uvedl, že nechtějí uznat „morální převahu“ Ruska. Tentokrát na svém telegramovém kanálu oznámil, že může ze strany Ruska vzniknout vojenská aliance, která by byla protiváhou NATO. Došlo k tomu poté, co se padesátka zemí v Německu domluvila na další podpoře Ukrajiny, připomíná Onet.

USA znovu ruským terčem

Spojenci Kyjeva řešili mimo jiné i dodávku německých tanků Leopard 2, které by měly v bojích proti Rusku hrát významnou roli. Medveděv to nenechal bez odezvy. „Přidělení těžkých zbraní Kyjevu nenechává nikoho na pochybách, že se nás naši nepřátelé budou donekonečna snažit unavit a dokonce zničit. A zbraní mají dost. V případě potřeby začnou vyrábět nové,“ uvedl bývalý ruský prezident v příspěvku. I proto má evidentně místopředseda ruské Rady bezpečnosti pocit, že musí vůči západním zemím vzniknout nějaká protiváha.

„Za prvé to nebude snadné (zničení Ruska). Za druhé, v případě vleklého konfliktu, v určitém okamžiku vznikne nová vojenská aliance států sestávajících ze zemí podrážděných Amerikou,“ cituje Onet Medveděvovo vyjádření. Svůj závěr bývalá ruská hlava státu vyvozuje z historických událostí během dlouhých válek. Medveděv má zároveň za to, že svět dosáhne stability až v momentě, kdy „Spojené státy konečně opustí Evropu a zbytek nešťastných Ukrajinců, svět se pak vrátí do rovnováhy“, napsal na Telegramu.

Jaderné zbraně jsou ve hře

Rozhodně se tak nejedná o veselou zprávu pro NATO a Západ celkově. Medveděv navíc v poslední době překvapivými a výhrůžnými vyjádřeními nešetří. Ve čtvrtek varoval Severoatlantickou alianci, že porážka Ruska na Ukrajině by mohla vyvolat jadernou válku, informuje web iRozhlas. Připomněl zároveň, že jaderné mocnosti nikdy „neprohrály velké konflikty, na nichž by závisel jejich osud“. Rusko od začátku války na Ukrajině několikrát prostřednictvím svých představitelů hrozí jadernými zbraněmi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Riziko použití jaderných zbraní je od začátku války na Ukrajině velmi vysoké

O takovém druhu eskalace někdy otevřeně mluví i ti, kteří přímo na frontě bojují. Velitel doněcké domobrany Alexandr Chodakovskij loni v prosinci přiznal, že Rusko nemá konvenční prostředky na to, aby zvítězilo, a proto jsou na řadě jaderné zbraně, píše web Aktuálně. V rozhovoru pro státní televizi Rossija 2 s kremelskou propagandistkou Olgou Skabejevovou uvedl, že Západ není připraven, že Rusové se odváží použít jaderné zbraně, a proto jejich nasazení doporučuje, uvádí dále Aktuálně.

Zajde podle vás Rusko tak daleko, aby použilo jadernou sílu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články