Odborníci otestovali kvalitu dvaceti másel. Sedmnáct z nich získalo nejhorší možné hodnocení, mezi nimi i některé ekologické produkty.
O testu másel, který provedli experti z časopisu ÖKO-TEST, informuje německý web Focus. Odborníci hodnotili celkem dvacet značek másel a výsledky byly příšerné. Sedmnáct testovaných vzorků získalo hodnocení „špatný“ nebo „nedostatečný“ a zkouškou neprošlo. Jedno máslo dostalo hodnocení „dostatečné“, další „uspokojivé“. Jen jedno máslo pak experti zhodnotili jako „dobré“, přičemž šlo o ekologický výrobek Gläserne Molkerei Fassbutter Naturland z organické zakysané smetany s cenovkou 3,50 euro, tedy zhruba 83 korun, píše Focus.
Neobstály ani bio výrobky
Celkem bylo v testu sedm bio másel. Jen jedno z nich, od značky Bioland, dostalo hodnocení „uspokojivé“. Zbylých pět ekologických značek experty nepřesvědčilo, stejně jako ostatní konvenční značky. Jediným klasickým máslem, které v testu obstálo s hodnocením „dostatečný“, byl produkt značky K-Classic z Kauflandu. Naopak naprosto propadly bio výrobky Alnatura a Dennree, běžné značky jako Wihenstephan, Landliebe, Meggle nebo Kerrygold i levná másla z Aldi, Penny či Lidlu, uvádí dále Focus.
Většina z nich měla zvýšený obsah minerálních olejů. Ty jsou přitom v těle velmi nebezpečné, protože mohou způsobovat poškození jater, lymfatických uzlin, imunitního systému a mohou také působit jako mutageny a karcinogeny, odhaluje zjištění web Bezpečnost potravin. Minerální oleje se do másel dostávají z obalů, ale také z prostředků, kterými se myjí nádrže na mléko. Naopak příliš nízký byl u testovaných másel obsah mastných kyselin a omega-3 kyselin. To ukazuje, jak byla zvířata chována nebo kolik trávy a krmiva snědla, píše web Mypolacy.
Češi nakupují rozmrazená másla
Výsledek studie časopisu ÖKO-TEST je varováním i pro české zákazníky, protože německá másla se v českých obchodch často objevují. Potvrzuje to rovněž skutečnost, že produkty ze západních zemí nezaručují lepší kvalitu. V Česku se navíc objevuje i jiný problém. Jak Události247 upozorňovaly již v říjnu loňského roku, na pultech bývají často másla, které jsou stará a rozmražená. Většinou pochází ze skladů hmotných rezerv Evropské unie, která je nakoupila a postupně je uvolňuje na trh.
Stará másla jsou obvykle levnější a mnoho zákazníků po nich tak kvůli rostoucí inflaci sáhne, aniž by tušili, že jde o starý výrobek. Vyhnout se tomu lze jen nákupem másla s označením čerstvé, u kterého mají zákazníci záruku, že neuplynulo více než dvacet dnů od data výroby. Naopak stolní máslo může být při minusových teplotách skladované až dva roky od data výroby.