Kadyrov: Po Ukrajině je další na mapě Polsko. Ve Slezsku chce vytvořit zcela nový stát

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov je jednou z výrazných postav ruské strany ve válce na Ukrajině. Často proto nejde pro tvrdá slova vůči Západu daleko.

i Zdroj fotografie: Пресс-служба Президента Российской Федерации / Creative Commons / CC BY
                   

Kadyrov se nedávno ostře vyjádřil vůči Polsku v aplikaci Telegram. „Nezastírám, že mám takový záměr a mnohokrát jsem prohlásil, že boj proti satanismu by měl pokračovat v celé Evropě, především v Polsku,“ cituje jeho prohlášení web Polsat News. Čečenský vůdce také upozornil na to, že Varšava údajně zcela vyčerpala vlastní vojenské zdroje, a proto nyní prosí o pomoc USA. Polsko si podle Kadyrova uvědomuje, že je další na řadě.

Referendum ve Slezsku

„Co když po úspěšném ukončení speciální operace Rusko denacifikuje a demilitarizuje další zemi? Vždyť po Ukrajině je Polsko další na mapě!“ cituje Kadyrova web Polsat News. Server TN uvádí, že Kadyrova zřejmě znepokojuje snaha Polska získat nové zbraně. Tamní armáda nedávno oznámila nákup moderních přenosných protitankových zbraní. I proto má Rusko pokračovat i za hranice Ukrajiny. Kadyrov v této chvíli navrhuje vyhlášení referenda ve Slezsku, tedy v oblasti u hranic s Českem, kde by měl podle něj vzniknout zcela nový stát, uvádí TN.

V té souvislosti čečenský vůdce připomněl, že v červnu se tam konal pochod za autonomii. „Podle mého názoru si tento region Polska zaslouží zvláštní nezávislý status a existuje tolik potřebné referendum, které může Rusko pomoci zorganizovat,“ cituje Kadyrova web Polsat News. Web TN připomíná, že muži čečenského vůdce, takzvaní Kadyrovci bojují po boku ruské armády. Sám Kadyrov často komentuje události ve válce na Ukrajině prostřednictvím sociálních sítí.

Do bojů zapojuje i vlastní děti

Jak Události247 upozornily v říjnu loňského roku, čečenský vůdce neváhal do bojů poslat ani své nezletilé syny. Video, jak probíhal jejich výcvik, sdílel sám Kadyrov na sociálních sítích s tím, že „brzy půjdou do první linie“. Trénovat měli od malička. Nejen své děti se ale evidentně Kadyrov snaží připravovat k bojům. V prosinci přišel šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj s obviněním, že tamní děti jsou hromadně odváženy do Čečenska a připravovány na zabíjení Ukrajinců, informuje web Seznam Zprávy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pro Rusy i Čečence není neobvyklé učit své děti zacházet se zbraní

„Kadyrov unáší luhanské děti, aby z nich vychoval vrahy, kteří pak budou zabíjet Ukrajince,“ uvedl Hajdaj v aplikaci Telegram. Případů už mělo být více než sto. Zapadá to do oznámení Kadyrova, který v listopadu uvedl, že v rámci programu „Teenageři Ruska“ bylo do Čečenska odvezeno údajně asi 200 problematických mladých lidí z různých ruských regionů, a to včetně okupované Luhanské a Doněcké oblasti.

Polsko se války obává, má se podle vás bát a připravovat i Česko?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články