Peněženky Čechů trpí dál. Ceny potravin rostou až o desítky procent

Inflace ani v lednu nepolevila a opět se vyšplhala nad 17 procent. Zdražování dopadá hlavně na potraviny, bez kterých se lidé neobejdou.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V prvním měsíci letošního roku činil meziroční růst spotřebitelských cen 17,5 procent, informuje web Blesk. Tempo zdražování opět zrychlilo, protože v prosinci dosáhla inflace 15,8 procenta. Analytici však odhadují, že jde o vrchol a v dalších měsících už bude docházet k poklesu. Ve druhém pololetí má růst spotřebitelských cen i podle České národní banky klesnout pod 10 procent.

Vejce na první příčce

Inflace se týká nejen energií či služeb, ale ve velké míře také potravin. Ty společně s nealkoholickými nápoji oproti loňskému lednu v prvním měsíci podražily téměř o čtvrtinu, uvádí Blesk. Nejvíce peněženky Čechů trpí u ceny vajec, jež se zvýšila o 85 procent. O 84,7 procenta pak podražil cukr, o 44,2 procenta polotučné trvanlivé mléko, o 39,5 procent vepřové maso a o 32,4 procent drůbeží maso.

iCena cukru letos oproti loňsku doslova vystřelila

Některé potraviny podle statistik ale také své cenovky snížily. Jedná se například o máslo. S tím by ovšem někteří lidé nesouhlasili. Web Praha IN upozorňuje na příklad, kdy zákazník zaplatil za kostku másla trojcifernou částku. Muž z Prahy potřeboval máslo na chlebíčky a ve spěchu zaběhl do potravin, kde nebylo příliš mnoho lidí. Později litoval, že nenavštívil raději některý ze supermarketů.

V nákupním centru Flora na Žižkově totiž v obchodě Delmart zaplatil za máslo značky Le Gall 99,90 korun. Velikost balení byla přitom standardní, tedy 250 gramů, uvádí Praha IN. Muž byl z ceny velmi překvapen, přestože podle svých slov nepatří k úplně nejchudším. Web Praha IN nicméně upozorňuje, že nešlo o obyčejné máslo. Kostka téměř za 100 korun je bretaňské nepasterované máslo vhodné hlavně na studenou kuchyni.

Máslo za stovku bude

I zaměstnanci obchodu, který produkt nabízí ale přiznávají, že výrobek je drahý a příliš mnoho lidí o něj nemá zájem. „Lidé vybírají podle ceny, je to poznat týden od týdne. Ale my tu cenu netvoříme,“ uvedl jeden ze zaměstnanců pro web Praha IN. Máslo lze koupit i za daleko nižší částku, podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka i kolem 40 korun, uvádí web Podnikatel. Cena má navíc klesat.

Na trhu je přebytek, poptávka nefunguje. Jak rostla poptávka před Vánoci, lidé si udělali zásoby a nyní mají máslo v mrazácích. Při velkém přebytku je tlak na cenu dolů,“ vysvětlil ředitel obchodu, marketingu a MTZ společnosti Madeta Jan Teplý pro web Podnikatel. Zároveň ale přiznal, že k cenovce 100 korun za kostku (250 gramů) se máslo dříve nebo později přiblíží. Jen to nebude v nejbližších měsících či letech, dodává server Podnikatel.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články