Jsou mezi wagnerovci i Češi? Skupina je údajně verbuje do svých řad

Na evropský seznam teroristických organizací má přibýt také soukromá armáda ruského oligarchy Jevgenije Prigožina. Někteří představitelé vlády s tím souhlasí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tento krok navrhují nevládní organizace s tím, že by to umožnilo stíhat i spolupracovníky takzvaných wagnerovců. Prigožin dříve podnikal také v České republice, psal o tom web ČT24. Prigožin měl v Teplicích osm let firmu RT – CONSULTING. Co přesně dělala, není jasné. Oleg Shramko, jeho bývalý obchodní partner tam stále několik firem vlastní.

Nábor probíhal potají také v Srbsku

Firmy oficiálně vykazují minimální činnost a nemají ani webové stránky. Shramko se v roce 2018 v Rusku účastnil konference s Vladimirem Putinem, která se věnovala podpoře ruských podnikatelů, píše dále ČT24. Sám šéf wagnerovců Prigožin loni v říjnu mluvil o tom, že jeho skupina má své lidi i v Česku. „Důkazy nemáme, ale za současné situace by bylo naivní předpokládat, že se nevyvíjejí takové aktivity jinde než v Rusku samotném,“ řekl ČT24 náměstek ministerstva zahraničních věcí Martin Povejšil.

iZdroj fotografie: Government of the Russian Federation / Creative Commons / CC BY
Jevgenij Prigožin podle listu The Guardian uvedl, že může trvat až dva roky, než se Rusům podaří dobýt celý východ Ukrajiny

Skupina se pokusila verbovat občany také v Srbsku, což rozčílilo srbského prezidenta Aleksandara Vučiče. Psal o tom web Novinky. Srbsky psané inzeráty pro službu u wagnerovců se v posledních dnech objevily na ruských webech a na sociálních sítích. Obvinění, že mají wagnerovci svou kancelář přímo v Srbsku, však tamní prezident podle Novinek v televizním rozhovoru popřel. Wagnerova skupina funguje jako soukromá armáda. Zapojuje se do ozbrojených konfliktů. 

Vězni na frontě moc dlouho nevydrželi

Lze očekávat, že v dalších měsících, tím, jak se fronta negativně vyvíjí pro Ruskou stranu, tak bude stoupat tlak na to, aby se zapojili do bojů na ruské straně také jejich podporovatelé ze zahraničí a v České republice tento tlak poroste. Na druhou stranu lze očekávat, že se na tuto situaci připravuje i česká justice, která otevřeně varovala několika exemplárními případy pravomocně odsouzených osob i v nepřítomnosti, že boje za ruskou stranu budou považovány za teroristické aktivity,“ uvedl pro Události247 bezpečnostní expert David Rožek.

Nápad verbovat do války vězně se Prigožinovi moc nevyplatil. Většina z nich totiž moc dlouho nevydržela. Zatímco žoldáci, kteří do skupiny přišli z vlastní vůle, se prokázali jako užiteční bojovníci, vězně museli podle dřívějších vyjádření na frontu doslova hnát. Průměrně do zastřelení vydrželi v boji pouhých několik hodin, psal o tom web New York Times. Prigožin už také nábor ve věznicích, který zahájil loni v létě, zastavil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články