V Rusku operují tajné ukrajinské jednotky. Mají škodit nepříteli na jeho území

Ruské síly bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech zřejmě registrují nejvyšší ztráty od prvního týdne války.

i Zdroj fotografie: Ministry of Defense of Ukraine / Creative Commons / CC BY
                   

Ve svém pravidelném hlášení to uvedlo britské ministerstvo obrany. Odvolává se přitom na čísla generálního štábu ukrajinské armády, ale přiznává, že údaje nedokáže ověřit. Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho svých vojáků nadále přichází také Ukrajina, dodává britské ministerstvo.

Klíčem jsou tři silní muži

Rusům průběh války nevychází tak, jak si plánovali. Britský deník The Guardian napsal, že se mu členové tajné ukrajinské speciální jednotky svěřili s tím, jakým způsobem bojují za hranicemi své země. Pomáhají prý Ukrajině i přesto, že vědí, že by jejich spolupráci Kyjev v případě problémů popřel. Jejich úkolem je především ničení vrtulníků, ale také zabíjení vysokých ruských představitelů, píše The Guardian.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ukrajina již několik měsíců vynakládá značné prostředky a vojáky na obranu Bachmutu

The Guardian ve své reportáži popisuje činnost tříčlenné jednotky, ve které figuruje 21letý Vladyslav, 23letý Taras a jejich velitel, 39letý Olexij. Všichni patří k dobrovolnické skupině ukrajinských speciálních sil s názvem Bratstvo, která operuje v Rusku, píše The Guardian. Jsou zodpovědní za různé činnosti v týlu nepřítele, včetně únosů a zabíjení kremelských představitelů i sestřelování ruských letadel. Uvádějí, že jsou rozhodnutí za každou cenu pomáhat své zemi, dále uvádí The Guardian.

Informace je na rozdíl od jiných stoprocentně pravdivá

Zatím nejúspěšnější operací bylo zničení ruského vrtulníku, který převážel vysoce postavené úředníky ministerstva vnitra. Psal o tom web Deník. Skupina pěti mužů se plížila terénem, aby přešla do Ruska. V devět hodin ráno pak muži lokalizovali vrtulník a jeho identifikaci provedli díky malému průzkumnému dronu. „Stříleli jsme z přenosného protiletadlového raketového systému na vrtulník ze vzdálenosti čtyř kilometrů. Zásah jsme neviděli, protože jsme byli daleko, ale slyšeli jsme výbuch. A pak jsme rychle utekli z našich pozic,“ cituje jednoho z vojáků Deník.

Kromě toho, že působí diverzní skupiny speciálních sil pravidelné ukrajinské armády, tak vedle toho je tady patrná ještě poměrně rozsáhlá partyzánská činnost v oblastech Doněcké separatistické republiky, kde také ukrajinské obyvatelstvo mimo pravidelné ozbrojené síly působí poměrně velké problémy ruské armádě. Takže to, že by informace o tom, že ukrajinská armáda působí na území Ruské federace, není překvapující. A určitě se tato informace zakládá na pravdě,“ uvedl pro Události247 expert na vojenskou bezpečnost Zdeněk Petráš.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články