Lidé ve městech mají strach. Policie nestíhá řešit nebezpečný odpad

V městských parcích, na hřištích a ve vyloučených lokalitách se denně povalují desítky použitých injekčních stříkaček.

i Zdroj fotografie: Ehécatl Cabrera / Creative Commons / CC BY
                   

Příslušníci městské policie vyrážejí několikrát do roka do ulic měst, aby po narkomanech posbírali nebezpečný odpad. Jak na svém webu informuje například Městská policie Brno, sběrem injekčních stříkaček předchází infekcím a poraněním, chrání dobrovolníky akce Ukliďme Česko a reagují na rostoucí počet odhozených aplikačních pomůcek.

Nemáme oprávnění to řešit, říkají strážníci

Z brněnských ulic jsme letos zatím odklidili více než 150 jehel a injekčních stříkaček. Zhruba sedmdesát najednou našli strážníci v rámci akce Ukliďme Česko v Podnásepní ulici, která patří mezi vyloučené lokality. Všechen nebezpečný odpad kolegové uložili do sběrných boxů a předali ho k odborné likvidaci. Strážníci sice nemají oprávnění drogovou kriminalitu prošetřovat, ale veškeré poznatky hned předávají protidrogovému oddělení celní správy i toxi týmu státní policie,“ uvedl pro Události247 mluvčí Jakub Ghanem.

iZdroj fotografie: Městská policie
Hlídky odklízejí jehly z veřejných prostranství nejen při svých běžných pochůzkách, ale na začátku jara a v závěru podzimu i při speciální pravidelné akci pořádané v celém městě

Já jsem se s jehlami setkala, když jsme byli na procházce v parku Koliště a pes mi zaběhl do křoví. Teď už vím, že se tam schází narkomani a chodit jsme tam přestali,“ řekla Událostem247 Martina Hlaváčová z Brna. Odhozené injekční stříkačky však řeší i další města, například Praha, kde se v posledních měsících v některých částech usadilo velké množství drogově závislých a bezdomovců, psal o tom web TN.

Co dělat, když stříkačku najdete

Pod největším náporem je především Praha 5. Výjimkou tam nejsou ani lidé, kteří si píchají drogy přímo za bílého dne na frekventovaných místech. Použité stříkačky pak nechávají v okolních parcích, pokračuje TN. Už samotná manipulace se stříkačkou může mít v určitých případech fatální následky. Při neopatrné manipulaci nebo při poranění jehlou hrozí nebezpečí nakažení žloutenkou typu B a C a virem HIV, který způsobuje onemocnění AIDS, připomíná web Novinky.

iZdroj fotografie: Denis Barthel / Creative Commons / CC BY
Hlídky městské policie kontrolují okolí řek, málo frekventované uličky u firemních areálů, odlehlé výklenky a zákoutí, ale i lokality, jež jsou zpravidla bezproblémové

Pokud by se stalo, že někde objevíte pohozenou použitou injekční jehlu nebo stříkačku, zásadně se jí nedotýkejte a nález okamžitě oznamte Policii České republiky na linku tísňového volání 158 nebo Městské policii na linku 156. Ty následně zajistí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob. Policie o tom informuje na svém webu. S pohozenými stříkačkami se potýká většina větších měst.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články