Důchodový systém se podle odborníků brzy zhroutí. Doplatí na to nemajetní lidé

Národní ekonomická rada vlády se s vládou shodla na tom, že je nutné upravit důchodový systém.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Národní ekonomická rada vlády (NERV) podporuje například úpravu věku pro odchod do důchodu podle vývoje průměrného věku dožití, aby se v budoucnu doba strávená v důchodu shodovala se současností, psal o tom web České noviny. Národní ekonomická rada vlády je také pro, aby se zpřísnily podmínky pro předčasný důchod. Úpravy důchodového systému i jeho daňové změny by měla vláda představit nejpozději v květnu, dodává web. Bez úprav se může systém zhroutit a doplatí na to nemajetní.

Důchody možná nebudou

NERV představil návrhy na úpravy prvního a části třetího pilíře důchodového systému. „V drtivé většině se shodovaly s tím, co připravuje vláda. Cílem je zvýšit udržitelnost důchodového systému, protože včera už bylo pozdě. Jsme na trajektorii toho, že na jednoho důchodce bude připadat jeden zaměstnanec. Ten systém je v současném nastavení neudržitelný. Čím dříve do toho zasáhneme, tím vyšší důchody si budeme moci v budoucnu dovolit,“ řekl Událostem247 koordinátor NERV David Havlíček.

iMimořádné valorizace, díky nimž rostly důchody v uplynulých měsících, má nahradit dočasný příspěvek k důchodu

Poradce prezidenta Vladimír Bezděk pro web TN uvedl, že do problémů by se Česká republika mohla dostat zhruba za 10 let, pokud by nepřišla žádná změna. „Ta generace Husákových dětí se z kategorie plátců do systému a plátců daní přesune do kategorie penzistů. Obávám se, že při nezměněné politice by finanční trhy odmítaly profinancování nejen důchodů, ale i zdravotnictví, sociálních služeb a obsluhu celého státní rozpočtu,“ cituje Bezděka TN.

Posune se i věk odchodu do důchodu

Jednou z úprav, kterou členové NERV podle koordinátora Havlíčka podpořili, je posunutí věku pro odchod do důchodu podle toho, jak se bude vyvíjet průměrný věk dožití. „NERV podporuje, aby doba, kterou člověk stráví v důchodu, byla fixní vůči současnosti. Pokud se bude prodlužovat doba dožití, tak by člověk měl v budoucnu strávit v důchodu stejnou dobu jako nyní,“ vysvětlil pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nyní mimořádné valorizace důchodů nahradí měsíční příspěvek k důchodu

Fungování Národní ekonomické rady vlády obnovila vláda v květnu 2022. Rada má 19 členů. Jsou mezi nimi ekonomové a další odborníci z různých oblastí. Úkolem NERV je podle premiéra Petra Fialy navrhovat zásady a parametry reforem veřejných systémů, které mají vliv na veřejné finance a jejich transparentnost, připomíná web iDnes. Jde například o důchodový systém. Rada se schází jednou měsíčně, jednotlivě se pak ještě scházejí skupiny zaměřené na jednotlivá témata.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články