Místo deseti procent by podniky měly státu odvádět 21 procent. Podle Asociace malých a středních podnikl by tento krok vedl především k propouštění zaměstnanců.
Restauratéři jsou přesvědčeni, že zvýšení daně by vedlo také k rapidnímu úbytku zákazníků. Museli by totiž zvednout ceny a štamgasti by za půllitr piva zaplatili až 70 korun, uvádí web CNN Prima News. V některých případech pivních speciálů, jak Události247 napsaly před dvěma týdny, by točené pivo mohlo stát i 150 korun. Gastronomie navíc v současné době prochází velkou krizí. Někteří majitelé restaurací zvažují, že by zrušili obsluhu a hosté by si pro pivo chodili k výčepu sami, uvádí dále web CNN Prima News.
Za měsíc bude jasněji
Návrhy ministerstva financí sloučit snížené sazby DPH na 14 procent a přesunutí některých položek ze snížené sazby do základní 21procentní, však nejsou konečné. Píše o tom web České noviny. Resort pouze zpracoval výpočty, co by znamenaly změny položek u DPH, Konkrétní návrh případných změn vzejde až z debaty koaličních stran. Uvedl to ministr financí Zbyněk Stanjura.
Dodal, že koalice by se měla na způsobu konsolidace rozpočtu dohodnout nejpozději v prvním týdnu v květnu. Sněmovna by pak o něm měla začít jednat v červnu. Hnutí STAN přitom do koaličních jednání chce jít s návrhem zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty. Ke třem sazbám jsou nakloněni také lidovci, píší dále České noviny. Piráti nepodporují zvýšení spodní sazby na 14 procent. Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér Petr Fiala zhruba za měsíc.
Za tři piva přes dvě stovky, to už je moc
Asociace malých a středních podniků navrhuje odklad změn v DPH v gastronomii. Desetiprocentní sazbu na pivo, jídlo a nealkoholické nápoje by chtěla v restauracích ponechat nejméně do roku 2025. Následně ji navrhuje zvýšit na 13 procent. Píše o tom web Seznam Zprávy. Na 21 procent ze současných 15 navrhuje asociace zvýšit DPH na rozvozy jídla a jídlo s sebou, a to včetně konzumace na venkovních akcích.
„Já aktuálně prodávám pivo za 59 korun, níž mi to bohužel provozní náklady nedovolí. Hosté nejprve nadávali, že je to moc, ale nakonec pochopili, že níž už jít nemůžu. Pokud by se cena dál zvedala, tak to tady ale rovnou můžu zavřít,“ řekl Událostem247 Jiří Hošt, majitel stánku s občerstvením na brněnské přehradě. „Za škopek jsem ochoten zaplatit maximálně 60 korun, když si dám tak tři a bylo by dražší, tak jsem za chvíli bez peněz,“ doplnil Miroslav Krupica, který si zrovna kupoval pivo.