Začalo léto a s ním také grilovací sezóna. Lidé by ale měli dávat pozor na to, co si na gril kupují.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu varuje před konzumací výrobku Vepřová marinovaná krkovice Gurmán steak. Zákazníci si toto maso mohli zakoupit v prodejně potravin Albert v Ústí nad Labem. Laboratorní rozbor tohoto výrobku odhalil přítomnost nebezpečné bakterie Salmonella Typhimurium.
Jak předejít nákaze
„V uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Typhimurium, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. Zákazníci, kteří výrobek zakoupili, jej mohou vrátit,“ uvedl pro Události247 mluvčí potravinářské inspekce Petr Kopřiva. Salmonella je bakterie, která se může nacházet právě v syrovém masu, vejcích a dalších potravinách živočišného původu, připomíná web Deník. Lidem může zmíněná salmonela přivodit strašlivé potíže. Pokud ji tedy zákazníci nechtějí, nebo nemůžou vrátit, měli by maso ihned vyhodit.
Aby se zabránilo šíření salmonely a možnému onemocnění, je důležité dodržovat následující opatření: důkladně si mýt ruce před a po manipulaci s potravinami, udržovat čisté pracovní plochy a nádobí, které používáte pro přípravu potravin. Syrové maso by také mělo být v lednici oddělené od ostatních potravin, například v uzavřené dóze, doplňuje web. Nebezpečí nákazy salmonelózou může hrozit také při konzumaci tolik oblíbeného tatarského bifteku. Nejde přitom jen o konzumaci, bakterie se může přenášet i na prstech zanesených od nakaženého masa.
Bakterie může být i v čokoládě
Před několika lety Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila bakterie salmonely například také u mletého vepřového masa z Polska. Informoval o tom web Novinky. Maso bylo vyrobeno v Kutně a prodával je tehdy obchodní řetězec Lidl. Nákaza se však častěji projevuje u kuřecího masa. Inspekce připomíná, že tento druh bakterie nezlikviduje ani to, že má spotřebitel maso nějakou dobu uložené v mrazáku.
„Na toto se bohužel pozor dát nedá, když to maso koupím, tak přece nemůžu vědět, jestli v něm něco není. Poznám to jen tehdy, když zapáchá, to je pak jasná známka toho, že je maso závadné,“ řekla Událostem247 Dagmar Bálková z Hodonína. Salmonela se ale může vyskytnout například i v čokoládě. Kvůli podezření na výskyt této bakterie musely být loni z českých obchodů některé šarže čokoládových vajíček a bonbonů Kinder, které byly vyrobeny v Belgii. Psal o tom web Český rozhlas.