Mohou se zalamovací vzduchové pistole výkonem srovnávat se zalamovacími vzduchovými puškami?

Velká konstrukce dlouhých zalamovacích vzduchových zbraní umožňuje výrobci udělit jí širokou škálu výkonu. Podle zákonných požadavků konkrétního trhu může výrobce výkon omezit, nebo jej nastavit na co nejvyšší.
i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zalamovací vzduchové zbraně používají princip stlačené a prudce uvolněné kovové pružiny nebo pístu (např. GAMO – systém IGT, CROSMAN – systém NPS a pod.). Mnozí zkušení střelci zastávají názor, že z hlediska přesnosti a rozptylu je ideální výkon zalamovací vzduchové pušky kolem 16 Joulů (ideální kalibr 4.5/5.5 mm).

Zalamovací vzduchové pistole

V případě zalamovacích pistolí je výrobce limitován mnohem menší konstrukcí. Proto zaručeně platí pravidlo, čím menší rozměry, tím menší výkon. Určitě nečekejte, že malý model zalamovací vzduchové pistole může dosáhnout výkonu 16 J a podobně. Ty nejsilnější na trhu dosahují maximálního výkonu kolem 10 Joulů, jejich rozměry však již nelze označit za malé a jejich hmotnost za nízkou. Jelikož při nízkém výkonu je diabolka v kal. 5.5 mm těžká, je lepší zaměřit se spíše na nejrozšířenější kalibr 4.5 mm. I v případě zalamovacích vzduchových pistolí bývá použit princip standardní pružiny nebo plynového pístu.

Ověřené modely

Browning Buck Mark URX je typickým příkladem toho, že do malé vzduchovky se prostě velký výkon nevejde. Do zbraně o celkové délce 305 mm a hmotnosti pouhých 680 g se vešel výkon s energií do 3 Joulů (kal. 4.5 mm). Takový model je ideální pro hobby střelbu a terčovou střelbu do 8 metrů. Mimořádnou přesnost však vzhledem k parametrům této pistole nelze očekávat.

UX Trevox je větším a silnějším bratrem výše zmíněného modelu z rodiny německé značky UMAREX. Energie střely se pohybuje až do 6 Joulů (kal. 4.5 mm). Takový výkon však už má vliv na rozměry a hmotnost. Celková délka je 440 mm a hmotnost je 1 450 g. S takovým modelem si již můžete dovolit střílet na terč i ze vzdálenosti do 15 m.

Langley Pro Sniper je již modelem, u kterého se pomalu ztrácí hranice mezi krátkou a dlouhou vzduchovou zbraní. Bez pažby má totiž celkovou délku 495 mm a s přídavní pažbou 790 mm. Hmotnost už je na hranici 2 kg. Nabízí však zajímavý výkon až do 10 Joulů a těžko mu nalézt z hlediska výkonu konkurenci. Tento model je dostupný jak v kal. 4.5 mm (.177) i 5.5 mm (.22).

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články