Dát si jídlo v hospodě a restauraci bude brzy výsadou boháčů: Takové ceny svět ještě neviděl

Ještě donedávna byl pro řadu lidí oběd v restauraci běžnou součástí pracovního dne. Kvůli zdražování se z toho ale brzy možná stane pro mnohé nedostupný luxus.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Nejen ceny potravin, ale také služeb. To vše v Česku již řadu měsíců zdražuje kvůli vysoké inflaci. Zatímco dříve si čas od času na dobré jídlo do restaurace zašla řada Čechů, nyní se situace mění. A pokud bude růst cen pokračovat, promění se klientela gastro podniků ještě víc. Dát si jídlo v hospodě a restauraci totiž může být brzy už jen výsadou boháčů.

Ceny, které svět ještě neviděl

Zajít si na obědové menu do restaurace bylo ještě donedávna pro mnoho lidí denní rutinou. Kvůli rostoucím cenám ale nejspíš přibude těch, kteří si raději doma připraví oběd do krabičky s sebou. Jen v květnu se ceny zvýšily asi o 2 procenta, jak vyplývá z dat společnosti poskytující benefity pro zaměstnance. Průměrná cena hlavního chodu se tak vyšplhala na 181 korun.

Rozdíly jsou navíc markantní i v závislosti na regionech. Nikoho asi nepřekvapí, že nejdražší jsou restaurace v Praze, kde lidé v květnu za oběd průměrně platili neuvěřitelných 205 korun. Takovou částku za jedno jídlo už jen tak někdo nedá. Když by si totiž tento luxus člověk dopřával každý den, nechá jen za obědy bez nápojů více než tisíc korun týdně, což skutečně není málo.

Češi si připlatí i v hospodách

Podnikání provozovatelům ztěžuje hned několik faktorů. Kromě inflace či růstu cen energií je to také chystané zvýšení daně z přidané hodnoty u točeného piva. Nově se bude danit namísto 10 procenty rovnou 21 procenty, což je skutečně citelný nárůst. To logicky způsobí zdražení tohoto mezi Čechy oblíbeného nápoje, což už mnozí návštěvníci nebudou ochotni zaplatit.

iZdroj fotografie: Pudelek (Marcin Szala) / Creative Commons / CC-BY-SA
Mnoho Čechů dost možná své návštěvy hospod kvůli vysokým cenám omezí

Zatímco někteří pivovarníci odhadují, že by se nové ceny mohly pohybovat zhruba okolo 44 korun za půllitr, jiní vidí budoucnost o poznání černěji. „V branži se říká, že cena piva pro zákazníka brzy vystoupá i v menších městech někam k 60 nebo 65 korunám. Zdá se, že tahle hranice se už blíží,“ řekl Milan Mandík z vysokomýtského pivovaru Kujebák pro web Deník.

Zdroj: ČT24, Deník

Jak často chodíte do restaurací a hospod vy? Podělte se o to s námi dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články