Smažení, pečení či namazání na chleba. Mnozí Češi máslo používají v kuchyni prakticky denně. Víte ale, na co si dát pozor při jeho nákupu a skladování?
Máslo je oblíbenou potravinou spousty Čechů. Řada z nich si bez něj dokonce vaření ani neumí představit a kromě toho, že mají alespoň jednu kostku v lednici často lidé uchovávají několik balení také v mrazáku. Není se tak čemu divit, že mnozí lidé číhají na to, až bude v akci a poté ho koupí větší množství. Pokud to děláte i vy, dejte si pozor, zda jsou výrobky v pořádku.
Máslo v akci může být risk
Někdy obchodní řetězce másla dávají do akce především proto, aby se jich rychle zbavily. Jak již dříve upozorňovaly Události247, mnohdy mohou být tato másla ve velkých akcích klidně i rok stará a různě zamrazovaná a rozmrazovaná, což jim rozhodně neprospívá. Snadno se tak může stát, že si domů přinesete produkt, jehož chuť už nebude taková, jaký by měla být. Kromě toho pak bývá u másel častým problémem vyšší množství vody, než jaké je povoleno, jak vyplývá z webu Potraviny na pranýři.
A jak rizikové máslo poznat? Jak píše web TN, žluklé máslo zapáchá a je v podstatě zkažené. To má přitom v případě konzumace negativní vliv nejen na jeho chuť, ale také na lidské zdraví. „Zvláště oxidační žluknutí vede k tvorbě chemických látek, které jsou z hlediska lidského zdraví nežádoucí,“ uvedl server TN. Pokud si tedy takovéto máslo v obchodě koupíte, raději ho ihned vyhoďte.
Jak másla správně skladovat?
I když si pořídíte máslo, které je v pořádku a není zkažené, stále ještě nemáte vyhráno. Neméně důležité je totiž také jeho správné skladování. Pokud máte rádi, když je máslo měkké a snadno se roztírá, můžete ho nechat například v kuchyni na lince. Jak nicméně upozorňuje web Kupi, v pokojové teplotě vydrží jen zhruba 1-2 dny.
Pakliže máslo takto rychle nestihnete zkonzumovat, logicky se nabízí uchovávat ho v lednici. Zde vydrží klidně i měsíc. A v mrazáku dokonce až rok, jak dále píše web Kupi. Při mražení pak dbejte a to, aby bylo spíše v zadních částech mrazáku, kde nebude při častém otevírání vystaveno teplotním rozdílům. Když ho pak budete chtít použít, jednoduše ho vyndejte a dejte do lednice, kde postupně rozmrzne. „Při správném postupu se nezmění chuť ani vůně potraviny a můžete máslo použít kdekoliv,“ dodává web Top recepty.